Coraz częściej słyszymy o Insulinooporności – w gazetach, telewizji czy w internecie spotkać można artykuły na ten temat, grupy na portalach społecznościowych oraz osoby związane (lub nie,ale o tym innym razem) ze środowiskiem naukowym. Często porusza się to zagadnienie ze względu na to, że insulinooporność traktowana jest powoli jako wstęp do cukrzycy, która została uznana za pierwszą epidemię choroby niezakaźnej.
Jest to zaburzenie metaboliczne, którym tkanki przestają być wrażliwe na działanie insuliny, mimo tego, że jej poziom we krwi jest prawidłowy. W następstwie tego, trzustka produkuje coraz więcej tego hormonu a tkanki są coraz bardziej uniewrażliwione na jego działanie – tak powstaje błędne koło. Nie do końca znane są czynniki wystąpienia insulinooporności. O jej wystąpienie oskarża się czynniki genetyczne, ale w większym stopniu prowadzony styl życia tj. występowanie otyłości, zła dieta, palenie tytoniu, przewlekły stres oraz brak aktywności fizycznej. Często insulinooporność współwystępuje z innymi jednostkami chorobowymi takimi jak zespół policystycznych jajników (PCOS), choroby tarczycy, choroby autoimmunologiczne oraz nadciśnienie.
Rozpoznanie może nastręczać wielu trudności, ponieważ objawy są niespecyficzne i mogą być wiązane z innymi chorobami. Często je ignorujemy, zrzucając na karb zmęczenia i stresu. Objawy, które powinny nas zaniepokoić i skłonić do dalszej diagnostyki to:
Mimo wszystko same objawy nie wystarczą do zdiagnozowania IO. Musimy udać się do lekarza, który pogłębi diagnostykę w tym kierunku i zaleci nam wykonanie badań: poziomu glukozy i insuliny na czczo. Żeby mieć jednak lepszy pogląd na nasz stan zdrowia lekarze sugerują wykonanie tzw. krzywej glukozowo-insulinowej. W czasie tego badania pobiera się krew 3 razy – na czczo, po godzinie i po dwóch po spożyciu 75g czystej glukozy. Wyniki pokazują nam czy mamy do czynienia z insulinoopornością, hiperinsulinemią oraz czy występuje hipoglikemia reaktywna (spadek poziomu cukru we krwi po spożyciu posiłku).
Takie badania możemy wykonać prywatnie (jako, że badanie krzywej jest dużym obciążeniem dla organizmu potrzebujemy mieć skierowanie od lekarza). Lekarz internista może wypisać nam skierowanie na krzywą glukozową 2-punktową ponieważ jest to badanie znajdujące się w koszyku świadczeń NFZ. Skierowanie na krzywą insulinową może wypisać lekarz specjalista (ginekolog, endokrynolog lub diabetolog). Badanie wykonuje się będąc na czczo, ostatni spożyty posiłek powinien być około 8-12 godzin wcześniej. Po pierwszym pobraniu wypijamy roztwór glukozy i czekamy na kolejne pobrania. W czasie badanie nie można spacerować, ćwiczyć – przez 2 godziny trzeba pozostać w pozycji siedzącej.
Jeśli znamy już swoje wyniki możemy użyć dostępnych w internecie kalkulatorów HOMA-IR, w które wpisuje się wartości glukozy i insuliny na czczo lub ze wzoru
HOMA-IR = insulinemia na czczo (mU/ml) × glikemia na czczo (mmol/l)/ 22,5.
Insulinooporność stwierdza się gdy HOMA-IR > 2
Wartości do insuliny:
Polega ono głównie na stosowaniu diety z niskim indeksem glikemicznym, opartej na nieprzetworzonych produktach z lekkim deficytem kalorycznym. Pomoże to w redukcji nadmiernej masy ciała i uwrażliwieniu tkanek na działanie insuliny. Niezbędne jest również podjęcie innych działań, które nam w tych pomogą tj. aktywność fizyczna, zmiana stylu życia.
Niestety jeśli nie podejmiemy żadnych działań w kierunku poprawy wyników badań i stanu zdrowia rozwijająca się insulinooporność może prowadzić do rozwinięcia się cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych, problemów z płodnością i niektórych nowotworów.
Wejdź na swoją skrzynkę mailową i potwierdź subskrypcję. Inaczej nie będę mogła wysłać Ci ebooka #RODO 🙁
Zajrzyj w zakładkę oferty i spam. Czasami wiadomości lubią tam się schować.
Nie istnieją zalecenia żywieniowe, które będą jednakowe dla wszystkich. Dieta powinna być komponowana indywidualnie i brać pod uwagę choroby współtowarzyszące insulinooporności. Zmiany powinny być wprowadzane stopniowo, by wypracowywać nawyki żywieniowe na stałe. Nie rekomenduję diet skrajnych takich jak ketogeniczna, niskowęglowodanowa, detox, który oczyści jedynie Twój portfel czy postów, które prowadzone nieumiejętnie mogą pogorszyć Twój stan zdrowia. Polecanymi modelami żywieniowymi są diety: śródziemnomorska, DASH oraz z niskim indeksem glikemicznym.
Każda z wymienionych tu przeze mnie diet opiera się na niskim IG. Eliminuje więc cukier i produkty go zawierające, soki, napoje, słodycze dostępne w sklepach czy żywność przetworzoną. Warto dokonać łatwych zmian i zastąpić jasny makaron ciemnym, ryż biały, pełnoziarnistym, pieczywo wybierać pełnoziarniste oraz polubić się z warzywami.
U osób zmagających się z nadwagą lub otyłością wprowadzamy dietę redukcyjną w celu osiągnięcia oczekiwanej masy ciała. Często w momencie zdiagnozowania insulinooporności walczymy również w podwyższonym poziomem cholesterolu i trójglicerydów. Warto zwrócić tu uwagę na jakość tłuszczów dostarczanych wraz z pożywieniem. Powinny być to głównie tłuszcze roślinne tj. dobrej jakości oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy lniany (tylko na zimno) oraz kwasy tłuszczowe omega- 3 występujące w tłustych rybach morskich, które działają przeciwzapalnie. U pacjentów, u których występuje nadciśnienie ograniczamy podaż soli na rzecz świeżych i suszonych ziół. Dieta dla insulinoopornych powinna zawierać więcej białka, które odpowiada za kontrolę łaknienia. W połączeniu z warzywami i dobrymi źródłami węglowodanów złożonych posiłki będą sycić na dłużej.
Warto mieć na uwadze wartości indeksu glikemicznego poszczególnych produktów, ale nie należy być mu całkowicie oddanym.
Podział produktów wg indeksu glikemicznego:
Jednak wskaźnik ten niesłusznie kategoryzuje on zdrowe produkty jako “zakazane” z powodu ich wysokich wartości IG np. dynia czy arbuz. Lepiej skupić się w takim przypadku na wartościach ładunku glikemicznego, który bierze pod uwagę wagę spożytego produktu oraz zawartości węglowodanów. I tu ponownie dla przykładu dynia, której IG wynosi 75 (wysoki), lecz ładunek glikemiczny w 100g zaledwie 3 (niski).
W 2020 roku znaną nam piramidę żywienia zastąpił Talerz Zdrowego Żywienia, który bardzo ułatwił nam komponowanie posiłków.
Czemu warzywa są takie ważne w naszej diecie?
Przede wszystkim stanowią źródło niezbędnych nam witamin, mikroelementów i antyoksydantów. Dodatkowo przez zawartość błonnika pomagają nam pozbyć się niestrawionych resztek. Sprawia on również, że czujemy się syci na dłużej.
“Nic nie jest trucizną i wszystko jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę” – Paracelsus
Dlatego lubię kierować się tym stwierdzeniem w swojej pracy i indywidualnie podchodzę do każdego pacjenta. Jeśli przez większość swojego życia jedliśmy pasek mlecznej czekolady do obiadu ciężko będzie nam jej sobie odmówić. Możemy poczynić kroki, ku zmianie nawyków, ale całkowite wyeliminowanie ulubionych produktów z jadłospisu może sprawić, że nie wytrzymamy długo w swoich postanowieniach. Nie istnieją więc zakazane produkty, ale do wszystkiego podchodzić musimy z głową.
Podstawa to woda – niezależnie czy niegazowana, gazowana, z butelki czy kranu. Jeśli masz problemy z piciem samej wody albo masz wrażenie, że wychodzi Ci uszami (serio, czasami każdy chyba ma taki moment, że przydałby się jakiś SMAK) to dodaj pokrojoną w plastry cytrynę i zioła – miętę czy bazylię. Niech się moczą, nie spowodują wyrzutu glukozy
Kawa – Osobiście nie potrafię odmówić sobie przynajmniej jednej dziennie. Między posiłkami wybieramy napar bez cukru. Jeśli mamy ochotę na kawę z mlekiem to tylko do posiłku. Czemu? Dodatek mleka spowoduje wyrzut glukozy a w konsekwencji insuliny. Herbaty bez dodatku owoców kandyzowanych, które w większości przypadków obtoczone są w cukrowej posypce i same zawierają dużo cukrów prostych. Mieszanki ziół zawierające w składzie tylko susz.
Warto rozważyć suplementację myo-inozytolem, który ma udowodnione działanie na poprawę wrażliwości tkanek na działanie insuliny.
Do najważniejszych funkcji inozytolu należą:
W naszej diecie możemy dostarczać niewielkie ilości inozytolu wraz z pożywieniem zarówno ze źródeł zwierzęcych, jak i roślinnych w jego postaci wolnej jako fosfolipid zawierający inozytol (fosfoinozytydy) lub jako kwas fitynowy. Wszystkie żywe komórki (zwierzę, roślina, bakteria czy grzyb) zawiera w swoich błonach komórkowych fosfolipidy inozytolu. Głównym magazynem kwasu fitynowego są tkanki roślinne, zwłaszcza otręby i nasiona. Największe ilości myo-inozytolu znajdują się więc w świeżych owocach i warzywach oraz wszystkich ziarnach, nasionach strączkowych oraz w orzechach. Dużą zawartością kwasu fitynowego odznaczają się szczególnie migdały, orzechy włoskie oraz brazylijskie. Płatki owsiane oraz otręby zawierają większe ilości tego składnika niż popularne płatki śniadaniowe z innych zbóż. Wśród warzyw największą zawartością fitynianów odznaczają się różne fasole oraz groch, zielone warzywa w tym przypadku plasują się na końcu stawki a z owoców wybierajmy melony i owoce cytrusowe.
Myo-inozytol jest pozyskiwany z kwasu fitynowego w jelicie przy udziale enzymu fitazy. Fitazy (m.in. fosfohydrolaza heksafosforanu mio-inozytolu) mają swoje źródła w pokarmie roślinnym. Są zdolne do uwalniania wolnego inozytolu a znaczna część spożywanego przez nas heksafosforanu inozytolu jest hydrolizowana do inozytolu. Po tych wszystkich przemianach znaczna część (ponad 99%) wolnego myo-inozytolu wchłaniana jest z przewodu pokarmowego
Suplementacja inozytolu jest bezpieczna i dobrze tolerowana. Przy dużych dawkach dochodzących do 30g/dzień mogą wystąpić działania niepożądane w obrębie układu trawiennego. Dostępny jest on w aptece bez recepty w formie tabletek lub proszku. Jego cena jednak jest duża więc warto poszukać zaufanego źródła czystego inozytolu bez dodatków witamin czy kwasu foliowego.
Kolejnym suplementem do rozważenia powinna być witamina D.
Z jej niedoborem zmaga się większość Polaków a jest ona odpowiedzialna za szereg funkcji w naszych organizmach. W okresie jesienno – zimowym suplementacja powinna być obowiązkowa, nie tylko dla osób z insulinoopornością. Przed rozpoczęciem suplementacji warto wykonać badanie i oznaczyć jej poziom w organizmie, ponieważ nadmiar może być szkodliwy.
Zostawiam Ci tygodniowy jadłospis o niskim indeksie glikemicznym. Każdego dnia dostarczymy ok 100g białka, 60g tłuszczów oraz 200g węglowodanów. W diecie występują głównie produkty o niskim lub średnim indeksie glikemicznym, ale zdarzają się również produkty o wysokim IG, ale prawidłowo skomponowane będą charakteryzowały się niskim lub średnim ładunkiem glikemicznym. Jedyne o co musisz zadbać to suplementacja wit D, rekomenduję również picie co najmniej 1.5l wysokozmineralizowanej wody.
Produkty zbożowe:
Warzywa:
Mleko i produkty mleczne:
Mięso i jaja:
Oleje i tłuszcze:
Cukier i słodycze:
Ryby i owoce morza:
Owoce, orzechy, nasiona:
Napoje:
Przyprawy:
Produkty wegańskie:
śniadanie – kanapki z pastą z tuńczyka i sałatką
Składniki na pastę:
Sposób przygotowania pasty:
Tuńczyka odsączyć z zalewy. Rozdrobnić. Dodać pokrojone w małą kostkę awokado i posiekany szczypiorek. Przyprawić pieprzem i ew. odrobiną soli
Przygotuj prostą sałatkę – warzywa pokrój w cienkie plastry. Przygotuj dressing z oleju lnianego, soku z cytryny i suszonego oregano. Zjedz z chlebem pełnoziarnistym
Drugie śniadanie – Pieczona owsianka szarlotkowa (2 porcje).
Zjedz 1 z 2 porcji.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jabłko umyj, wytnij gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój na małą kostkę. Wymieszaj z cynamonem oraz ksylitolem. W drugiej misce wymieszaj jajo, skyr, płatki, otręby, sól oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko razem aż składniki się połączą. Przelej do naczynia żaroodpornego. Piecz przez ok 20 min w temp 180 st.
Obiad – Domowe fish and chips z cytrynową brukselką
Składniki:
Sposób przygotowania:
Batata wyszoruj i pokrój na frytki. W misce wymieszaj łyżeczkę oliwy, sól, pieprz i paprykę wędzoną. Wymieszaj z batatami. Piecz w 180st ok 10-15 min
Rybę umyj, przypraw solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny. wstaw do piekarnika razem z batatami
Cytrynowa brukselka:
Brukselkę umyj, odetnij końcówki głąbów i ugotuj al dente. Po ugotowaniu przekrój na pół i podsmaż na łyżeczce oliwy. Jak będą zarumienione dodaj odrobinę soli, pieprzu, sok i skórkę z cytryny. Podsmaż jeszcze chwilę aż smaki się połączą.
Kolacja – Zupa krem z dyni z pieczoną ciecierzycą i grzankami (2 porcje)
Zjedz 1 z 2 porcji
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przygotuj bulion warzywny (ok, 500 ml). W tym czasie dynie pokrój na ćwiartki i upiecz
do miękkości. Ciecierzycę (jeśli używasz ze słoika) przepłucz na sitku. Przypraw: łyżką oliwy, wędzoną papryką, słodką papryką, odrobiną soli i cynamonu. Podpraż na suchej patelni
aż będzie chrupka. Jak dynia będzie upieczona oddziel miąższ od skórki, dodaj do garnka. Możesz zblendować również warzywa z bulionu. Zblenduj wszystko na gładką masę.
Chleb przypiecz w tosterze/piekarniku, bądź na patelni. Pokrój w kostkę. Zupę podawaj z ciecierzycą, grzankami, pestkami dyni i olejem lnianym.
śniadanie – Pieczona owsianka szarlotkowa z jesienną herbatą – potrawa powinna być już gotowa. Zjedz 1 z 2 porcji
Herbatę zalej wrzątkiem i poczekaj aż się zaparzy. Wyjmij torebkę. Dodaj pokrojoną w plasterki cytrynę oraz gałązkę tymianku.
Drugie śniadanie – Jesienna szakszuka z dynią
Składniki:
Sposób przygotowania:
Dynie upiecz (jeśli wybierasz dynie hokkaido nie musisz jej obierać). Cebulę pokrój w pióra. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę. Smaż kilka minut aż zmięknie. Dodaj pomidory z puszki i pokrojoną w duże kawałki dynie. Przypraw solą, papryką, cynamonem oraz tymiankiem. Zrób dwa miejsca i wbij jajka. Duś pod przykryciem do momentu ścięcia się jajek. Zjedz z chlebem. Kiwi zjedz na deser.
Obiad – Makaron z ciecierzycą i brokułem
Składniki:
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu, nie rozgotuj! Brokuł ugotuj al dente. Ciecierzycę przepłucz na sitku i podpraż na suchej patelni. Posyp przyprawami: słodką i wędzoną papryką, pieprzem. Dodaj łyżeczkę oliwy, pokrojonego na mniejsze kawałki brokuła, ugotowany makaron. Wymieszaj i dopraw sosem sojowym. Na koniec dodaj pół opakowania śmietanki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Kolacja – Pieczona pierś z kurczaka faszerowana mozzarellą i suszonymi pomidorami z kaszą bulgur i podsmażaną cukinią
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mięso opłucz pod zimną wodą. Zrób nacięcia i włóż w nie plastry mozzarelli i suszone pomidory. Przypraw solą, pieprzem, suszoną lub świeżą bazylią. Piecz w 180 stopniach przez ok 25 – 30 min. Kaszę ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Cukinię pokrój w cienkie plastry (np. za pomocą obieraczki) – we wstążki. Podsmaż na suchej patelni z dodatkiem soli, pieprzu i suszonego tymianku.
Śniadanie – Kanapki z serkiem śmietankowym i łososiem
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kanapki posmaruj serkiem i połóż 50g łososia wędzonego oraz pokrojone w plasterki awokado. Zjedz z warzywami. Na deser zjedz małą pomarańcz
Drugie śniadanie – Owsianka ze śliwką i czekoladą
Składniki:
Sposób przygotowania:
Płatki i otręby wymieszaj z mlekiem oraz jogurtem skyr. Dopraw cynamonem oraz solą. Sliwki uduś w rondelku. Jak będą miękkie dodaj do owsianki. Czekoladę posiekaj, dodaj orzechy. Całość wymieszaj (jeśli chcesz zjeść ciepłą owsiankę to przed podaniem i wymieszaniem ze śliwkami chwilę podgrzej ją w rondelku. Nie rozgotuj.)
Obiad – Zupa krem z dyni z pieczoną ciecierzycą i grzankami
Potrawa powinna być już gotowa. Zjedz 1 z 2 porcji
Kolacja – placki warzywne z twarożkiem z tofu. (2 porcje) Zjedz 1 z 2 porcji
Składniki:
Sposób przygotowania:
Placuszki:
Warzywa umyj, obierz i zetrzyj na tarce (mogą być większe oczka), posól. Odczekaj kilka minut aż cukinia puści wodę, odciśnij nadmiar. Dodaj mąkę, jajo i przyprawy. Wymieszaj. Gdyby okazało się, że masa jest zbyt gęsta dodaj łyżkę wody lub mleka. Smaż na rozgrzanej patelni na złoto
“Serek” z tofu
Tofu pokrusz w rękach, dodaj sok z cytryny (serek nie będzie miał wtedy posmaku tofu, który nie każdemu odpowiada). Przypraw, dodaj mleko i wymieszaj łyżką na gładką masę. Na końcu posyp posiekaną natką pietruszki.
Przygotowaną porcję zjedz z papryką
Śniadanie – Omlet z serem feta
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wymieszaj razem jajko z mąką oraz mlekiem. Wylej masę na rozgrzaną patelnię. Dodaj pokruszoną fetę, pieprz i oregano. Zjedz z warzywami
Drugie śniadanie – Gofry czekoladowe
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajko, mąkę, kakao i mleko dokładnie wymieszaj. Gofrownice rozgrzej, pędzelkiem rozsmaruj odrobinę oleju. Wylej masę – powinny Ci wyjść 2 gofry. Zjedz ze skyrem i kiwi
Obiad – Tabbouleh
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Warzywa i mozzarellę pokrój w drobną kostkę. Miętę posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj oliwę, sól i pieprz
Kolacja – Pstrąg tęczowy z brokułem i batatem
Składniki:
Sposób przygotowania:
Rybę przypraw solą, pieprzem i skórką z cytryny. Batata i brokuł pokrój w małe kawałki i podsmaż na rozgrzanej oliwie z dodatkiem sosu sojowego. Jak warzywa będą miękkie na patelni połóż rybę i smaż ok. 4-5 min z każdej strony.
Śniadanie – Angielskie śniadanie
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pieczarki i pomidorki podsmaż na rozgrzanej oliwie. Na tej samej patelni podsmaż boczek i posadź jajko. Podaj z chlebem, roszponką i fasolką. Mandarynkę zjedz na deser.
Drugie śniadanie – Dyniowa owsianka
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przygotuj wcześniej puree z dyni. Dynie upiecz aż będzie miękka. Zblenduj dodając odrobinę wody. Mleko podgrzej, dodaj płatki, puree z dyni, skyr, sól, cynamon. Wszystko wymieszaj. Na rozgrzanej patelni podpraż pestki dyni, polej masłem orzechowym.
Obiad – Makaron z zielonym pesto i fetą
Składniki:
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj z pesto. (kup pesto bez cukru w składzie) Dodaj 1/3 kostki fety, rukolę, przekrojone na pół pomidorki i orzechy.
Kolacja – placki warzywne z twarożkiem z tofu
Potrawa powinna być już gotowa. Zjedz 1 z 2 porcji z pomidorkami
Śniadanie – Dyniowe pancake’s
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przygotuj wcześniej puree z dyni – dynie obierz i upiecz do miękkości. Zblenduj na gładką masę, w razie potrzeby dodając odrobinę wody. Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę. Smaż z obu stron. Podawaj z orzechami i masłem orzechowym.
Drugie śniadanie – Sałatka z komosą i fasolą
Składniki:
Sposób przygotowania:
Komosę ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Warzywa pokrój w drobną kostkę. Posiekaj kolendrę i dodaj fasolę.
Dressing: wymieszaj oliwę, łyżeczkę musztardy, sok z cytryny i oregano
Obiad – Kurczak w sosie masala
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Dodajemy jogurt, sól, 1 ząbek zmiażdżonego czosnku, drobno posiekany imbir i łyżeczkę przyprawy garam masala (lub kmin rzymski, mieloną kolendrę, kardamon, cynamon, goździki i pieprz). Na oliwie smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy kurczaka i smażymy do miękkości. Zalewamy całość pomidorami. Dodajemy szpinak i ciecierzycę. Doprawiamy do smaku garam masalą i solą. Podajemy z kolendrą bądź natką oraz ryżem.
Kolacja – Makaron z indykiem w sosie dyniowym z serem feta (2 porcje) Zjedz 1 z 2 porcji
Składniki:
Sposób przygotowania:
Żeby przygotować puree z dyni pokrój ją na mniejsze kawałki i upiecz do miękkości. Zblenduj na gładką masę.
Makaron ugotuj al dente. Indyka pokrój na małe kawałki i podsmaż na patelni wcześniej oprószając solą i pieprzem. Kiedy będzie usmażone dodaj dynię i przyprawy. Jeśli sos będzie za gęsty dodaj odrobinę wody.
Dodaj makaron, wymieszaj do połączenia się składników. Jeśli masz ochotę możesz dodać natkę pietruszki. Podawaj z rukolą, pomidorkami i pokruszoną fetą (ok 30g sera feta na porcję)
Śniadanie – Omlet z wędzonym łososiem
Składniki:
Sposób przygotowania:
Razem wymieszaj jaja, mąkę i mleko. Smaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj łososia. Złóż omlet na pół do środka dodając rukolę. Zjedz z papryką
Drugie śniadanie – naleśniki
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki wymieszaj na gładką, lekko lejącą się masę. Smaż na patelni. Powinny Ci wyjść 2 szt. Każdego naleśnika wysmaruj w środku skyrem i przełóż gruszką
Obiad – Sałatka grecka
Składniki:
Sposób przygotowania:
Warzywa umyj i pokrój. Sałatę porwij w rękach, paprykę pokrój w paski, ogórka w plastry a pomidorki przekrój na połówki. Dodaj ser.
Przygotuj dressing: łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli, pieprz i suszone oregano.
Zjedz z pełnoziarnistym chlebem.
Kolacja – Makaron z indykiem w sosie dyniowym z serem feta
Potrawa powinna być już gotowa. Zjedz 1 porcję.