Pieczywo od wielu lat stanowiło podstawę diety. Nawet stara piramida żywienia umiejscowiła produkty zbożowe na samym dole. Od kilku lat to jednak się zmienia. Warzywa wypierają zboże, ale należy pamiętać, by nie eliminować ich ze swojego jadłospisu. Zawierają one bowiem witaminy z grupy B, magnez, miedź i inne mikroskładniki, które są nam niezbędne do zachowania zdrowia. Coraz częściej zwracamy uwagę na skład i pochodzenie pieczywa. Era paczkowanych chlebów z supermarketu na szczęście powoli dobiega końca a swój renesans przeżywają małe piekarnie, które wypiekają na miejscu i sprzedają jeszcze ciepłe produkty. Prawdziwy chleb zawierać powinien jedynie mąkę, wodę, sól i zakwas lub drożdże. Dodatek nasion jest mile widziany, acz nie wymagany. Zbędnym natomiast jest cukier czy słód w składzie, wypełniacze i inne konserwanty – może i sprawiają, że pieczywo wytrzyma dłużej, ale jego smak jest nieporównywalnie gorszy.
W insulinooporności nie ma przeciwwskazań do spożywania pieczywa. Pamiętać trzeba jednak o kilku zasadach:
- Pieczywo powinno być pełnoziarniste, wypiekane z mąki o typie 1850 lub wyższym. Może być pszenne.
- Nie powinno zawierać dodatku cukru i innych słodów
- Nie powinno mieć dodatku suszonych owoców
- Powinno być bez konserwantów
- Nie powinno zawierać dodatku skrobi czy płatków ziemniaczanych
- Może natomiast zawierać dodatek nasion (np. słonecznika), chia, otrębów, siemienia lnianego.
Przyznaję, nie jest łatwo znaleźć w piekarni chleb dobry dla osób z insulinoopornością. Niektóre z piekarni sieciowych wprowadzają pieczywo mniej lub bardziej odpowiednie dla IO. W sklepach można też znaleźć chleb pakowany, który będzie zgodny z zasadami diety z niskim indeksem glikemicznym. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie mają możliwości kupienia odpowiedniego pieczywa w piekarni i nie chcą piec własnego. Poniżej zostawiam Ci kilka przykładów chleba odpowiedniego dla insulinoopornych.
Polecane chleby z dobrym składem
Piekarnia Grzybki:
Chleb o niskim IG. Wg producenta jego IG to około 45, co potwierdzone jest certyfikatem.
Skład: Naturalny zakwas żytni razowy (mąka ŻYTNIA razowa Typ 2000 53,7%, woda), sok jabłkowy, woda, sól
Tak, w składzie jest sok jabłkowy, który nie jest w nim potrzebny. Jednakże jego ilość nie jest duża i jest akceptowalna.
Chleb proteinowy. Skład: Mieszanka proteinowa 57,6% [mieszanka białek (białko PSZENNE, białko SOJOWE, białko ŁUBINU), śruta SOJOWA, siemię lniane, nasiona słonecznika, mąka SOJOWA, pełnoziarnista mąka PSZENNA, otręby PSZENNE, błonnik jabłkowy, SEZAM, sól, słód JĘCZMIENNY, lecytyna SOJOWA, regulator kwasowości (octan sodu)], Woda, piekarskie drożdże prasowane
Tu podobnie jak w poprzednim przykładzie mamy słód jęczmienny, lecz jest on w niedużej ilości. Chleb składa się głównie z nasion, zawiera dużo błonnika.
[mailerlite_form form_id=10]Putka
Chleb pełnoziarnisty Skład: mąka żytnia z pełnego przemiału (60%), woda, sól.
Typ użyty do wypieku tego chleba to 1700. Nie jest to idealne rozwiązanie, ale między 1850 a 1700 nie ma dużej różnicy a wynagradza nam to skład chleba, który jest bardzo dobry
Biedronka
Chleb 7 ziaren. (podobno występują chwilowe problemy z jego dostępnością. Możliwe, że producent zmienia etykietę. Stan na 6.07.2020) Skład: naturalny zakwas żytni 28% (woda, mąka żytnia), woda, pełnoziarnista mąka żytnia 20%, ziarno żyta 13,5%, siemię lniane 6%, ziarno słonecznika 3,4%, ziarno dyni 1,8%, ziarno soi 1,8%, sezam 1,4%, mak 1,1%, sól, błonnik owsiany, drożdże, grys jabłkowy.
Lidl
Tastino Bio Organic Chleb żytni pełnoziarnisty klasyczny
Skład: śruta żytnia pełnoziarnista, woda, sól morska, drożdże
Tastino Bio Organic Chleb żytni pełnoziarnisty Orkisz i ziarna
Skład: śruta żytnia pełnoziarnista, woda, śruta z pszenicy orkisz pełnoziarnista, śruta z pszenicy orkisz zielonej pełnoziarnistej, sól morska, drożdże
Carefour, leclerc
Mestemacher bio chleb żytni pełnoziarnisty z amarantusem i quinoa Skład: rozdrobnione ziarno żytnie, mąka żytnia razowa, woda, amarantus (5%), quinoa** (5%), sól morska, drożdże.
Mestemacher bio chleb pełnoziarnisty żytnio-owsiany
Skład: rozdrobnione ziarno żytnie 36%, produkty owsiane 23% (ziarno owsa, płatki owsiane, otręby owsiane), woda, ziarna słonecznika 3%, sól morska
Mestemacher Siemię lniane plus
Skład: rozdrobnione ziarno żytnie (54%), woda, siemię lniane (6%), otręby pszenne (4%), sól, błonnik owsiany, drożdże.
Mestemacher Złote siemię lniane i chia
Skład: rozdrobnione ziarno żytnie, mąka żytnia razowa, woda, siemię lniane złote (5%), nasiona chia (3%), sól morska, drożdże.
Piekarnia Piwoński
Chleby z tej piekarni wypiekane są z mąki o typie 1800
Chleb gryczany na żytnim zakwasie Skład: mąka gryczana, zakwas żytni (woda, mąka żytnia), woda, sól
Chleb razowy na zakwasie
Skład: mąka żytnia razowa, woda, sól
Chleb razowy z dynią
Skład: mąka żytnia razowa, woda, sól, pestki dyni
Chleb razowy ze słonecznikiem
Skład: mąka żytnia razowa, woda, sól, słonecznik
Chleb graham
Skład: mąka pszenna typ 1800 (graham), zakwas (mąka żytnia, woda), drożdże, sól
Chleb graham z ziarnem
Skład: mąka pszenna typ 1800 (graham), zakwas (mąka żytnia, woda), sól,drożdże, ziarna słonecznika, siemię lniane, płatki owsiane
Graham z kminkiem
Skład: mąka pszenna typ 1800 (graham), zakwas (mąka żytnia, woda), sól,drożdże, ziarna słonecznika, siemię lniane, płatki owsiane, kminek
W zachodniej Polsce sieciówka Asprod ma chlebek dla insulinoopornych
Chleb Jakubowy Skład: mąka żytnia razowa 71.8%, woda, słonecznik 10.4%, siemię lniane 7.7%, żyto krojone 5.4%, sezam 1%, płatki owsiane, sól, drożdże.
Zdjęcia pochodzą ze stron piekarni http://tradycyjnapiekarnia.pl/ oraz https://asprod.com.pl/