Czy cukier w składzie dyskwalifikuje produkt w insulinooporności?

blog zdrowa codzienność

Czy cukier w składzie dyskwalifikuje produkt?

Żyjemy w takim świecie, w którym nie zawsze mamy czas na przygotowanie czegoś samodzielnie. Zdarza się, że sięgamy po gotowce i chociaż coraz więcej z nich ma dobry skład to bywają i takie, które mają dodatek cukru. Nie mówię tu oczywiście o słodyczach, ale o np. sosach, jogurtach czy wędlinie. Czy mając insulinooporność powinniśmy z nich zrezygnować?

Czy cukier w składzie dyskwalifikuje produkt w insulinooporności?

Gotowce i gotowce o dobrym składzie

W idealnym świecie wszystkie posiłki przygotowywali byśmy od zera, zjedlibyśmy je w towarzystwie rodziny przy stole. Ale w rzeczywistości często nie mamy na to po prostu czasu, siły albo możliwości przestrzennych. Idąc do sklepu mamy wybór pomiędzy różnymi produktami – z lepszym i gorszym składem i mając pewną wiedzę możemy wybrać lepiej.

Insulinomimetyki – naturalny sposób na walkę z insulinoopornością

Cukier w składzie – co z tym zrobić?

Teraz zależy o jakim produkcie mówimy. Kiedy dokonujemy wyboru między jogurtami i widzimy na opakowaniu wysoko w składzie cukier to lepiej go odłożyć i poszukać czegoś lepszego. Aktualnie wiele firm oferuje bardzo smaczne jogurty o krótkim i prostym składzie. Nic więcej poza mlekiem i bakteriami w jogurcie nie jest nam potrzebne. Jeśli chcemy mieć jogurt owocowy to o wiele korzystniejszym wyborem będzie jogurt naturalny i samodzielnie dodane do niego owoce. 

Czy cukier w składzie dyskwalifikuje produkt w diecie dla insulinoopornych?
Zawsze wybierajmy produkt z krótkim składem, bez zbędnych dodatków

Naszą uwagę zwrócić może fakt, że w tabeli wartości odżywczych nawet w naturalnym jogurcie o dobrym składzie znaleźć możemy cukier. Tego jednak unikać nie musimy, ponieważ jest to laktoza – naturalny cukier.

Składy wędlin

Grupą produktów, na które warto zwrócić szczególną uwagę są wędliny. Często goszczą na naszym stole, w czasie świąt, czy bez okazji na kanapkach. Ich wybór w sklepach jest przeogromny, a składy…przyprawić mogą o ból głowy. Jeśli na opakowaniu cukier lub glukoza jest na samym końcu możemy wrzucić ten produkt śmiało do koszyka. Dodane one zostały w procesie przetwórstwa w celu utrwalenia wyrobu. Po prostu sprawia to, że mięso tak szybko się nie psuje i jest dla nas bezpieczne. I nie chcę tu dawać przyzwolenia na wybieranie produktów z cukrem w składzie, kiedy można kupić taki bez. Po prostu chcę podkreślić, że szkodzi nam nadmiar, a nie konkretny składnik. Pamiętajmy o tym żeby nie dać się zwariować i mieć zdroworozsądkowe podejście do diety. 

Wszystko zależy od ilości

Wiadomo, że jeśli produkt, który ma cukier w składzie pojawia się w naszym jadłospisie sporadycznie to nic się nie stanie. Ba, nawet jeśli pozwolimy sobie na ulubionego batonika, czy kawałek ciasta u babci. Ważne, że na co dzień nasza dieta skomponowana jest prawidłowo, opiera się na nieprzetworzonych produktach i trzymamy się indeksu oraz ładunku glikemicznego. Pamiętajmy, że pozwalanie sobie na przyjemności jest elementem racjonalnego stylu odżywiania. Jeśli odmówimy sobie ulubionego produktu, to ciężej będzie nam wytrwać przy zmianie nawyków żywieniowych. 

Scroll to Top