Kolejnym super sposobem na wykorzystanie dyni będzie owsianka.
Przyznaj czy tak, jak ja lubisz jeść ją na śniadanie?
Dodawanie warzywa do dania na słodko to fajny sposób na przemycenie go. Nie czuć jego smaku w daniach, ale jest zjedzona dodatkowa porcja. Jeśli masz dziecko, które ich nie lubi możesz spróbować tej metody.
Dyniowa owsianka
ok. 500 kcal: 35B, 11T, 63W
Składniki:
40g płatków owsianych
10g otrębów
150g skyra naturalnego
150g mleka / napoju roślinnego (u mnie sojowe)
80g puree z dyni
½ banana
10g pestek dyni
Szczypta soli i cynamonu
Wykonanie:
Przygotuj wcześniej puree z dyni. Dynie upiecz aż będzie miękka. Zblenduj dodając odrobinę wody. Możesz je później wykorzystać np. do dyniowego hummusu, zupy dyniowej czy pancake’s.
Mleko/napój roślinny podgrzej, dodaj płatki, otręby, puree z dyni, skyr, sól, cynamon. Wszystko wymieszaj. Na rozgrzanej patelni podpraż pestki dyni oraz podsmaż pokrojonego w plasterki banana.
Jeśli zależy Ci na wersji wegańskiej wybierz jogurt roślinny bez cukru (najlepiej sojowy) lub całkowicie z niego zrezygnuj. Pamiętaj, że zmieni się wtedy kaloryka i rozkład makroskładników dania.