Jesień rozkręciła się na dobre. Zimno i pada i zimno i pada, cytując klasyka. ? Sezon na dynię też w pełni. Internet jest pełen tego warzywa a i ja, jako, że dynię uwielbiam nie zamierzam zostać w tyle.
Dyniowe Pancake’s
1 porcja to ok. 490 kcal. 21B, 24T, 46W
Składniki:
-
1 jajo
-
50g mąki orkiszowej
-
50g puree z dyni hokkaido
-
50ml napoju sojowego lub mleka
-
2g proszku do pieczenia
-
Szczypta soli i cynamonu
-
łyżka słodzidła typu erytrytol lub stevia. (jeśli Twój napój sojowy ma w składzie cukier to nie dodawaj słodzika)
-
łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
-
10g orzechów włoskich
-
10g masła orzechowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę. Smaż z obu stron. Podawaj z orzechami i masłem orzechowym.
(jeśli nie masz zaburzeń gospodarki węglowodanowej tj. insulinooporności bądź cukrzycy możesz użyć syropu klonowego)