Drugi tydzień z rzędu dynia króluje w moim jadłospisie. No, ale co mogę poradzić skoro tak dobrze smakuje i komponuje się ze wszystkim idealnie? Naszła mnie ochota na sałatkę. Chrupiące liście sałaty, miękka pieczona dynia, słony ser i gorzkie orzechy włoskie połączyły się w jedno i stworzyłam coś naprawdę smacznego! Skromność ?
Sałatka z pieczoną dynią i serem pleśniowym
Potrzebujemy:
Niedużą dynię Hokkaido lub inną ulubioną
2 liście sałaty lodowej / innej ulubionej
40g kaszy gryczanej (waga przed ugotowaniem)
40g sera pleśniowego
10g orzechów włoskich
4 suszone pomidory z zalewy
10g pasty sezamowej tahini
5ml oleju lnianego
Sól i pieprz
Dynię kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy do miękkości. Kaszę gryczaną gotujemy w proporcjach 1:2 aż wchłonie całą wodę. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, pomidory kroimy w paski a ser na nieduże kwadraty.
Ostudzoną kaszę mieszamy z resztą składników. Polewamy sosem z tahini, oleju i przypraw.
Sałatka jest prosta, szybka, smaczna i zdrowa – jak to sałatka
Kcal 562. B 20g T 31,2g W 49,2g