Też tak masz, że chleba bez dodatku nie zjesz? Bardzo lubię pieczywo. Kiedyś powiedziałam, że wolałabym mieć nietolerancję laktozy niż glutenu. ? Na szczęście nie mam żadnej z nich. ?
Wracając do wypieków. Chleb zawsze z czymś. Czy to hummus, który uwielbiam i mogłabym jeść kilogramami, czy inna pasta warzywna przez różne pasty wegetariańskie a nawet rybną.
Dziś więc zostawiam Ci przepis na pastę jajeczną, która jest delikatna w smaku dzięki dodatkowi jogurtu naturalnemu, ale przypomina też tradycyjną przez niewielki dodatek majonezu. Spróbuj koniecznie!
Składniki (na 2 porcje)
2 jaja
100g jogurtu naturalnego (ja użyłam jogurt grecki 0% Tolonis z Biedronki)
10g majonezu Kielecki
Natka pietruszki
Sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Jaja gotujemy na twardo. Obieramy i rozgniatamy widelcem na bardzo małe kawałki. Dodajemy resztę składników i wszystko mieszamy do powstania jednolitej masy.
Jedna porcja ma ok 140 kcal 12,1g białka; 8,8g tłuszczu i 2,7g węglowodanów