Na początku istnienia bloga udostępniłam Ci przepis na gulasz sojowy. Dziś trochę go ulepszyłam i zweganizowałam. Nie każdemu pasuje kostka sojowa, której użyłam wcześniej. Powstaje ona z odtłuszczonej mąki sojowej i dla niektórych może być produktem zbyt przetworzonym. Zamieniłam ją na tofu. Zwykłą śmietanę zastąpiłam kokosową marki PlantON, dzięki czemu obiad jest wegański. Spróbuj a nie będziesz żałować!
Składniki na 5 porcji:
500g pieczarek
4 kostki wędzonego tofu
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki oleju (użyj takiego, jaki lubisz)
1 opakowanie śmietanki kokosowej PlantON
1 łyżka mąki pełnoziarnistej do zagęszczenia sosu)
Sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, kilka liści laurowych
Wykonanie:
Cebulę i czosnek pokrój w małą kostkę. Podsmaż je na rozgrzanym oleju razem z przyprawami (zrób to od razu w głębokim garnku). Pieczarki umyj dokładnie i pokrój na plasterki. Dodaj do cebuli i czosnku. Poczekaj aż pieczarki puszczą wodę. Tofu pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Nie czekaj aż cała woda z pieczarek odparuje, dodaj śmietankę i wszystko dokładnie wymieszaj. Na końcu gotowania dodaj łyżkę mąki i mieszaj dokładnie aż sos zgęstnieje.
Porcja gulaszu (315g) ma około 280 kcal w tym 21g białka, 19g tłuszczu i 13,5g węglowodanów.
Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i kiszonkami. SMACZNEGO!