blog zdrowa codzienność

Witamina D w insulinooporności

Witamina D kojarzy nam się najczęściej z reklamami telewizyjnymi, gdzie „farmaceuta” rekomenduje kupno opakowania od danej firmy. W okresie jesienno-zimowym wraz z mniejszą ilością słońca jak grzyby po deszczu wyskakują nachalne próby sprzedaży. Nic dziwnego, ponieważ okres ten, charakteryzujący się mniejszą ilością słońca predysponuje nas do braków tego składnika mineralnego.

Znajdująca się w skórze prowitamina D3, czyli 7-Dehydrocholesterol przy współudziale promieniowania UV przekształca się w prewitaminę D3, która będzie używana przez nasz organizm. Odpowiada ona za wiele funkcji w naszym organizmie m.in.:
Działa na układ kostny poprzez wpływ na metabolizm kości. W okresie dziecięcym wpływa na rozwój kośćca i zębów. Niedobór tej witaminy u dzieci prowadzi do krzywicy, zaburzeń mineralizacji kości i zmniejszenia masy kości a u dorosłych zwiększa ryzyko wystąpienia osteoporozy.

W układzie immunologicznym ma działanie immunomodulujące i pośrednio przeciwbakteryjne. Wykazuje działanie antyproliferacyjne i może zapobiegać powstawaniu komórek nowotworowych. Wpływa na wystąpienie chorób z autoagresji.

W żeńskim układzie rozrodczym odpowiada za syntezę hormonów płciowych co za tym idzie ma pośredni wpływ na płodność. [1]

Niedobór może prowadzić w konsekwencji m.in. do osteomalacji (rozmękania kości), osteoporozy, złego funkcjonowania układu nerwowego, zwiększa ryzyko wystąpienia chorób autoimmunologicznych oraz ma wpływ na występowanie insulinooporności. [2]

W badaniach przeprowadzonych w okresie od 2016 do 2018 roku wykazano, że wyższy wskaźnik HOMA-IR koreluje z niższymi wartościami witaminy D. Pacjenci, którzy mieli niedobór (<10ng/ml) oraz niewystarczającą ilość (<20ng/ml) tej witaminy w organizmie charakteryzowali się większymi wynikami insuliny pobranej na czczo. [3]

W kolejnym badaniu, w którym dział wzięli pacjenci ze zdiagnozowaną już cukrzycą typu drugiego sprawdzano czy poziom insulinooporności jest zależny od stężenia witaminy D w tej grupie. 106 pacjentów podzielono na grupy wg. wyników badania zawartości wit D (<20ng/ml, 20-30ng/ml, >30ng/ml). Wykazano, że poziom HOMA-IR zmniejszał się wraz ze wzrostem stężenia witaminy D w organizmie. [4]

Podsumowując
Witamina D może mieć wpływ na insulinooporność. Warto rozważyć suplementację, nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ponieważ w naszym kraju nasłonecznienie nawet w lato może być niewystarczające. Przed rozpoczęciem suplementacji obowiązkowo oznaczyć trzeba stężenie wit D w naszym organizmie i skonsultować się z lekarzem, ponieważ zbyt duży poziom tej witaminy może być toksyczny.

Źródła: 

Scroll to Top