blog zdrowa codzienność

Słodkie twarogowe serniczki bez dodatku cukru i słodzików

Lubisz śniadania na słodko? Ja uwielbiam – cały dzień od razu wydaje się lepszy, świat nabiera kolorów a później nie mam już ochoty na słodycze. Kiedyś bałam się słodkich śniadań, miałam wrażenie, że insulina po nich szaleje. Unikałam więc ich a całkowite wyeliminowanie smaku słodkiego (chociaż w tym przepisie nie ma cukru ani słodzików, jak z resztą w wielu moich przepisach na „słodycze”) powodowało okresowe rzucanie się na słodycze. Przecież tu nie o to w tym chodziło, żeby się męczyć. Kolejny dowód na to, że podejście „100% albo nic” nie działa. Masz ochotę na coś słodkiego? Zjedz zdrowy odpowiednik, który sprawi, że Twoja ochota zostanie zaspokojona a Ty nie będziesz mieć wyrzutów sumienia.

Masz problem z jedzeniem słodyczy? Podziel się w komentarzu a razem wymyślimy sposób, żeby to pokonać <3



Słodkie twarogowe serniczki bez dodatku cukru i słodzików

Składniki na ok 8 sztuk (2 porcje):
250g chudego lub półtłustego twarogu w kostce
50g mąki pełnoziarnistej (u mnie nieśmiertelna orkiszowa pełnoziarnista, która jest delikatna jak mąka pszenna)
1 jajo
15g rodzynek/daktyli
Łyżeczka proszku do pieczenia
Łyżeczka cynamonu
Olej do smażenia na patelni

Do podania:
Masło orzechowe, ulubione owoce

Wykonanie:
Twaróg podziub widelcem, dodaj jajko, mąkę i wymieszaj. Jeśli używasz daktyli namocz je wcześniej, rodzynek nie trzeba moczyć. Dodaj je do masy. Nie zapomnij o cynamonie i proszku do pieczenia. Wymieszaj wszystko na gładką masę. Uformuj równe kulki, spłaszcz je na desce i smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.


1 porcja z chudego twarogu (4 serniczki, jeśli wyszło Ci 8) ma około 301kcal w tym 28,6g białka; 9g tłuszczu i 26,7g węglowodanów

Scroll to Top