blog zdrowa codzienność

Gofry orkiszowe

Wakacje kojarzą mi się z plażą, morzem, przechadzką po mieście i po molo. Kiedy byłam dzieckiem nieodłącznym elementem były…gofry! Z bitą śmietaną, owocami albo posypane cukrem pudrem. Później je porzuciłam, chyba mi się przejadły za młodu. Wróciły natomiast całkiem niedawno i do tego w nowej, zdrowszej odsłonie. Dostosowane do mojej insulinooporności, więc bezkarnie mogą zastąpić posiłek na słodko. Poszerzyłam więc repertuar swoich słodkich śniadań o gofry i muszę przyznać, że to był strzał w 10!


Wybierasz tradycyjne z bitą śmietaną czy zdrowszą wersję ze skyrem i owocami? 
Ja głosuję na opcję nr. 2 





Gofry orkiszowe 
1 porcja (2 szt.) 
bez dodatków 383 kcal; 19g białka; 14,2g tłuszczów; 41g węglowodanów
z dodatkami: 150g skyru naturalnego, 100g Blueberry In Jelly od AllNutrition 550 kcal; 37g białka; 15g tłuszczów; 72g węglowodanów


Składniki:
  • 1 jajko
  • 50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub innej z pełnego przemiału)
  • 5g kakao (opcjonalnie, ja dałam dla koloru 🙂 )
  • 5ml oleju
  • 100ml mleka 2%





Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak, by nie było grudek. Wlać do rozgrzanej formy na gofry. Piec aż będą chrupiące. Lekko wystudzić przed nałożeniem jogurtu. 


Smacznego!


Umów się już teraz na rozmowę!

Shopping Cart
Scroll to Top