blog zdrowa codzienność

Pizza orkiszowa

Kiedy przechodziłam na dietę z niskim indeksem glikemicznym najbardziej brakowało mi pizzy. To był ciężki okres, bo kocham pizzę. Zawsze po zawodach biegowych szliśmy świętować do pizzerni. Postanowiłam nie rezygnować z niej i wymyśliłam, że zrobię sama z mąki pełnoziarnistej. Prób było wiele, bo jak się okazało nie każda mąka nadaje się do zrobienia ciasta na “placek” 😉 I tak oto metodą prób i błędów, po kilku nieudanych próbach, kilku gorszych a kilku lepszych powstało najlepsze ciasto na pizzę. Mogę nawet powiedzieć, że jest lepsze niż w niejednej pizzerni 😉

Jakie dodatki do pizzy lubisz najbardziej? Koniecznie napisz w komentarzu
Ja w sezonie wybieram szparagi, poza nim stawiam na pieczarki ???




Pizza orkiszowa

Składniki (na jedną większą pizzę)

Zaczyn:

  • 25g drożdży
  • łyżka ksylitolu
  • 3 łyżki mąk iorkiszowej pełnoziarnistej
  • Zaczyn
  • 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy
  • pół szklanki wody

Ciasto:
  • Zaczyn
  • 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy
  • pół szklanki wody




Wykonanie:

Drożdże z ksylitolem i wodą rozpuść w letniej wodzie. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 7-10 min)

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj sól i zaczyn. Wyrabiaj na początku drewnianą łyżką a potem rękami. Dodawaj po trochu wody do momentu aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić do rąk. Uformuj kulę i przełóż do miseczki, z góry natrzyj oliwą. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30- 40 min. 

Oprósz stolnicę mąką, wyłóż ciasto. Wyrób je trochę i uformuj placek. Wyłóż ulubionymi dodatkami i piecz ok 7 min

Rekomendowane dodatki: Sos pomidorowy (najlepiej zrobić samodzielnie z pomidorów z puszki, cebuli, czosnku i przypraw. Zajmuje to dosłownie 5 minut i możesz zrobić to w czasie, gdy ciasto rośnie), ser mozarella, ser żółty, tofu/szynka z dobrym składem, papryka, pomidory,suszone pomidory, rukola (pro tip. Rukolę dodajemy na ostatnią minutę pieczenia pizzy)



Smacznego!
Scroll to Top