blog zdrowa codzienność

Sałatka z bobem i serem pleśniowym

Lubisz bób? Ja tak i to bardzo. Jak byłam dzieckiem to zajadałam się nim i tak wyglądał mój letni obiad. Czasami jeszcze zjadłam do tego pysznego pomidora. Teraz uważam trochę bardziej i pamiętam, że gotowany bób ma wysoki indeks i ładunek glikemiczny. Gotuję go dzień wcześniej a wystudzony wkładam do lodówki żeby wytworzyła się w nim skrobia oporna. To już trochę obniża jego ŁG. Komponuję go w pysznej sałatce z dodatkiem sera i cieszę się pysznym i zbilansowanym letnim obiadem. 



Sałatka z bobem i serem pleśniowym

ok. 550 kcal: 28B, 28T, 54W

Składniki:

  • 50g soczewicy czerwonej

  • 45g sera z niebieską pleśnią

  • 60g bobu

  • 75g sałaty rzymskiej

  • 1 łodyga selera naciowego

  • 1 nieduża marchewka

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • sól, pieprz, odrobina soku z cytryny




Wykonanie:

Bób ugotuj al dente dzień wcześniej. Przestudź i wsadź do lodówki na noc. Soczewicę ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu (pro tip. soczewica czerwona gotuje się bardzo szybko i łatwo ją rozgotować. Wystarczy jej maksymalnie 5 minut.). Marchewkę obierz, użyj obieraczki do zrobienia wstążek. Pozostałe warzywa pokrój tak, jak Ci wygodniej. Wymieszaj wszystkie składniki. Polej dressingiem zrobionym z oliwy, soku z cytryny i przypraw. 

Smacznego!


Scroll to Top