blog zdrowa codzienność

Zupa krem z groszku z miętą i tofu

Groszek! Kiedyś to słowo kojarzyło mi się tylko z sałatką jarzynową, za którą nie przepadałam. Taka tradycyjna z majonezem i zbyt dużą ilością selera. Chyba miałam traumę z dzieciństwa, bo nie sięgałam po to warzywo przez długie lata.


Byłam w azjatyckiej restauracji, zamówiłam sobie podsmażane warzywa a wśród nich znalazł się groszek cukrowy – inny niż ten zapamiętany z sałatki jarzynowej. Piękny zielony kolor odznaczał się na tle innych dodatków a do tego był idealnie chrupiący a nie rozciapciany…Tak się polubiliśmy.

Chociaż za sałatką jarzynową dalej nie przepadam to groszek bardzo lubię. Nie z puszki a świeży lub mrożony i ważne, by nie był rozgotowany.

Mam dla Ciebie dziś przepis na pyszną zupę krem z groszku właśnie. Ta zupa to odpowiedź każdego weganina na pytanie “a skąd Ty bierzesz BIAŁKO?!” Jak to skąd? Z groszku ^_^ 




Zupa krem z groszku z miętą i tofu (ok. 4 porcje)

1 porcja (bez tofu) ma ok 200 kcal, 12,4B, 4.6T, 33.3W

Składniki:

  • 1l bulionu warzywnego (polecam ugotować wywar warzywny a nie robić bulion z kostki. fuj.) 

    • Włoszczyzna
    • cebula
    • 1 łyżka oleju
    • 1 łyżka sosu sojowego dobrej jakości
    • Pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy

Włoszczyznę dokładnie wyszoruj i przygotuj. W garnku rozgrzej olej i sos sojowy. Dodaj przyprawy i cebulę. Po kolei dodawaj warzywa. Zalej ok 1.5l wody. Gotuj na małym ogniu przez min 2 godziny. Czas gotowania jest dłuższy, ale zapewniam że warto 

  • 800 g groszku mrożonego

  • kilka listków świeżej mięty


Do podania:

  • pół kostki wędzonego tofu

  • kilka listków mięty

  • świeżo mielony pieprz



Wykonanie:

Jak masz już ugotowany bulion wrzuć do niego groszek i gotuj ok 5 minut aż się rozmrozi. Dodaj listki mięty oraz warzywa z gotowania (nadadzą gęstszej konsystencji, no i nie wyrzucisz 🙂 ) Zblenduj wszystko na krem.


Tofu pokrój na małe kostki, smaż na patelni z odrobiną oleju aż mocno się przypiecze. 

Zupę podawaj z tofu i pokrojoną drobno miętą.


Smacznego!




Scroll to Top