blog zdrowa codzienność

Wegańskie leczo z tofu

Znacie ten żart?

Co robią lekarze w kuchni?

LECZO


Więc dziś na obiad leczo. Pełne warzyw i białka roślinnego. Tak, to wersja wegańska. Lubię ją bardziej niż wersję mięsną z kiełbasą. Może to też dlatego, że ciężko znaleźć dobrą jakościowo kiełbasę. Jednak wędzone tofu idealnie sprawdza się w tym przepisie. Nic mu nie brakuje a Ty możesz cieszyć się roślinną alternatywą, która na pewno zasmakuje Tobie i Twoim bliskim


WOLISZ WERSJĘ TRADYCYJNĄ CZY WEGAŃSKĄ?




Wegańskie leczo z tofu (2 porcje)

1 porcja: 376 kcal (bez ryżu) 26.5B, 18.8T, 32.8W


Składniki:

  • 2 kostki wędzonego tofu
  • Duża cukinia
  • Cebula
  • 2 czerwone papryki
  • łyżka oleju
  • 5 – 6 pomidorów malinowych (możesz użyć passaty lub pomidorów z puszki, ale w sezonie rekomenduję użycie pysznych malinowych)
  • sól, pieprz, czerwona papryka, wędzona papryka




Wykonanie:

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Zblenduj na sos i dopraw do smaku przyprawami. Cebulę pokrój w pióra, cukinię i paprykę w małą kostkę. Tofu pokój na większe kawałki. Warzywa podsmaż na oleju. Jak będą miękkie przełóż do garnka z sosem pomidorowym. Tofu podsmaż na tej samej patelni. Jak będzie zarumienione dodaj do warzyw. Duś około 20 minut. Dopraw do smaku jeśli czujesz taką potrzebę.

Podawaj z ryżem brązowym lub basmati



Scroll to Top