Znacie ten żart?
Co robią lekarze w kuchni?
LECZO
Więc dziś na obiad leczo. Pełne warzyw i białka roślinnego. Tak, to wersja wegańska. Lubię ją bardziej niż wersję mięsną z kiełbasą. Może to też dlatego, że ciężko znaleźć dobrą jakościowo kiełbasę. Jednak wędzone tofu idealnie sprawdza się w tym przepisie. Nic mu nie brakuje a Ty możesz cieszyć się roślinną alternatywą, która na pewno zasmakuje Tobie i Twoim bliskim
WOLISZ WERSJĘ TRADYCYJNĄ CZY WEGAŃSKĄ?
Wegańskie leczo z tofu (2 porcje)
1 porcja: 376 kcal (bez ryżu) 26.5B, 18.8T, 32.8W
Składniki:
- 2 kostki wędzonego tofu
- Duża cukinia
- Cebula
- 2 czerwone papryki
- łyżka oleju
- 5 – 6 pomidorów malinowych (możesz użyć passaty lub pomidorów z puszki, ale w sezonie rekomenduję użycie pysznych malinowych)
- sól, pieprz, czerwona papryka, wędzona papryka
Wykonanie:
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Zblenduj na sos i dopraw do smaku przyprawami. Cebulę pokrój w pióra, cukinię i paprykę w małą kostkę. Tofu pokój na większe kawałki. Warzywa podsmaż na oleju. Jak będą miękkie przełóż do garnka z sosem pomidorowym. Tofu podsmaż na tej samej patelni. Jak będzie zarumienione dodaj do warzyw. Duś około 20 minut. Dopraw do smaku jeśli czujesz taką potrzebę.
Podawaj z ryżem brązowym lub basmati