Czy Ty też masz tak, że jeśli coś bardzo Ci smakuje i bardzo to lubisz to jesz to częściej?
Ja tak. W moim przypadku to owsianka. Wariacji na jej temat jest niezliczenie wiele – niektóre połączenia będą idealne, niektóre mniej 😉 ale zawsze jest pyszna. Dzięki temu nie nudzi mi się.
Nie tak dawno odkryłam ją w zupełnie nowej (przynajmniej dla mnie) odsłonie.
Upieczona w piekarniku.
Żałuję, że nie odkryłam jej wcześniej. To takie ciasto na śniadanie.
Dodatek ulubionych owoców sprawi, że będzie jeszcze lepsza. Poeksperymentuj z dodatkami i znajdź swoją ulubioną.
Myślę, że znalazłam nowe jedzeniowe uzależnienie
Pieczona owsianka z figami
540 kcal: 25,4B, 21,3T, 65W
Składniki:
50g płatków owsianych górskich
1 jajo
200g jogurtu naturalnego (150g do masy i 50g po upieczeniu na górę)
10g orzechów włoskich
1 figa
10g erytrytolu (jeśli chcesz żeby Twoja owsianka była bardziej słodka dodaj więcej)
Szczypta soli i cynamonu
Wykonanie:
Wszystkie składniki, poza figą, wymieszaj razem. Wlej do naczynia żaroodpornego lub formy. Połóż pokrojoną figę. Piecz w 180st. przez około 30 min. Owsianka jest zrobiona kiedy góra jest twarda i zwarta. Podawaj z jogurtem, który został (ok. 50g).
Smacznego!