blog zdrowa codzienność

Pieczona owsianka z figami


Czy Ty też masz tak, że jeśli coś bardzo Ci smakuje i bardzo to lubisz to jesz to częściej?


Ja tak. W moim przypadku to owsianka. Wariacji na jej temat jest niezliczenie wiele – niektóre połączenia będą idealne, niektóre mniej 😉 ale zawsze jest pyszna. Dzięki temu nie nudzi mi się. 


Nie tak dawno odkryłam ją w zupełnie nowej (przynajmniej dla mnie) odsłonie.

Upieczona w piekarniku.


Żałuję, że nie odkryłam jej wcześniej. To takie ciasto na śniadanie.

Dodatek ulubionych owoców sprawi, że będzie jeszcze lepsza. Poeksperymentuj z dodatkami i znajdź swoją ulubioną.

Myślę, że znalazłam nowe jedzeniowe uzależnienie 



Pieczona owsianka z figami

540 kcal: 25,4B, 21,3T, 65W


Składniki:

  • 50g płatków owsianych górskich

  • 1 jajo

  • 200g jogurtu naturalnego (150g do masy i 50g po upieczeniu na górę)

  • 10g orzechów włoskich

  • 1 figa

  • 10g erytrytolu (jeśli chcesz żeby Twoja owsianka była bardziej słodka dodaj więcej)

  • Szczypta soli i cynamonu


Wykonanie:

Wszystkie składniki, poza figą, wymieszaj razem. Wlej do naczynia żaroodpornego lub formy. Połóż pokrojoną figę. Piecz w 180st. przez około 30 min. Owsianka jest zrobiona kiedy góra jest twarda i zwarta. Podawaj z jogurtem, który został (ok. 50g).


Smacznego!




Scroll to Top