Zamknij oczy i zastanów się jakie jest Twoje ulubione danie obiadowe?
U mnie to wszelkiego rodzaju makarony. Odkąd pamiętam zawsze chciałam “kluski” a najbardziej te, w pomidorowym sosie i z dużą ilością sera. Nie przepadałam za to za sosami na bazie śmietany. To chyba przychodzi z wiekiem i doświadczeniem. Teraz już wiem, że dobrze przyprawiony sos robi robotę. Jak o tym myślę to chyba zmieniło mi się podejście i te “białe sosy” bardziej mi podchodzą. Grunt to odpowiednie skomponowanie smaków i dodatków.
Jakiś czas temu na rynku pojawiła się wegańska śmietana kokosowa. Jest fajną alternatywą jeśli ktoś nie może spożywać soi. Dla mnie jest fajnym dodatkiem, chociaż nie sięgam po nią zbyt często. Fajnie komponuje się z podprażoną ciecierzycą i słodką papryką. Jeśli szukasz wegańskich posiłków, które mają dużo białka to ten makaron jest dla Ciebie!
Białkowy makaron z warzywami w kremowym sosie
ok. 520 kcal 24.6B, 23.4T, 55,5W
Składniki:
50g makaronu z czerwonej soczewicy (waga suchego produktu)
120g ciecierzycy ze słoika
200g brokułu (jeśli nie masz użyj cukinii, kalafiora, ew. mrożonej brukselki)
pół cebuli
łyżeczka oliwy
łyżka sosu sojowego
pół opakowania wegańskiej śmietany Creamo
Wykonanie:
Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu, nie rozgotuj! Brokuł ugotuj al dente (jeśli używasz innych warzyw ugotuj/podsmaż je tak, by były chrupkie) Ciecierzycę przepłucz na sitku i podpraż na suchej patelni. Posyp przyprawami: słodką i wędzoną papryką, pieprzem. Dodaj łyżeczkę oliwy, pokrojonego na mniejsze kawałki brokuła, ugotowany makaron. Wymieszaj i dopraw sosem sojowym. Na koniec dodaj pół opakowania śmietanki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Opcjonalnie: jeśli brakuje Ci serowego smaku dodaj łyżkę płatków drożdżowych.