blog zdrowa codzienność

Zupa krem z dyni

 Z czym kojarzy Ci się październik? Jesień, złote liście, ciepły sweter, herbata i książka?

Chyba zamieniam się w jesieniarę 😀


Nie można jednak zapomnieć o…DYNI!


Dynia ma kilka odmian – wybieram w zależności co chce z niej zrobić. Do zupy wybieram dynię zwyczajną. I tak najczęściej kończy zblendowana na krem 😉 Do jesiennej szakszuki trafia dynia hokkaido – nie trzeba jej obierać ze skórki. Do dyniowego curry leci piżmowa.


Zatrzymajmy się dziś przy dyni zwyczajnej i zróbmy tą pyszną zupę.





Zupa krem z dyni (wegańska) (około 5 porcji)

Porcja: 136 kcal: 4,5B, 3T, 28W

(uwaga – kcal dotyczy samej zupy)


Składniki:


Dodatki:

  • Prażona ciecierzyca

  • Pestki dyni

  • Grzanki z chleba pełnoziarnistego





Wykonanie:

Bulion ugotuj wg. przepisu. W tym czasie dynie pokrój na ćwiartki i upiecz do miękkości.

Ciecierzycę (jeśli używasz ze słoika) przepłucz na sitku. Przypraw: łyżką oliwy, wędzoną papryką, słodką papryką, odrobiną soli i cynamonu. Podpraż na suchej patelni aż będzie chrupka. 


Jak dynia będzie upieczona oddziel miąższ od skórki, dodaj do garnka. Możesz zblendować również warzywa z bulionu. Blenduj wszystko na gładką masę. Chleb przypiecz w tosterze/piekarniku, bądź na patelni. Pokrój w kostkę. 


Zupę podawaj z ciecierzycą, grzankami i pestkami dyni. 


Porcja zupy z grzankami z chleba o niskim IG (Piekarnia Grzybki), 50g ciecierzycy oraz 15g pestek dyni to ok 452 kcal: 18,7B; 13,2T; 68,5W





Scroll to Top