Fish and chips to danie kojarzone przede wszystkim z Wielką Brytanią. Smażone na głębokim tłuszczu, skrapiane octem, często z dodatkiem ciężkich kalorycznych sosów. Nie ma co nic wspólnego z zalecaną przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej porcją ryby w tygodniu. Na szczęście wszystko można zrobić zdrowiej a smakować będzie tak samo albo i lepiej.
Domowe fish and chips
ok. 540 kcal: 37B, 26T, 43W
Składniki:
1 nieduży batat (ok. 150-200g)
150g tłustej ryby – łososia, pstrąga łososiowego, tuńczyka lub innej, którą lubisz
150g brukselki
skórka z cytryny i połówka cytryny
2 łyżeczki oleju
Przyprawy:
do batatów: sól, pieprz, papryka wędzona
do ryby: sól, pieprz/ pieprz cytrynowy
do brukselki: sól, pieprz, sok i skórka z połówki cytryny
Wykonanie:
Batata wyszoruj i pokrój na frytki. W misce wymieszaj łyżeczkę oleju, sól, pieprz i paprykę wędzoną. Wymieszaj z batatami. Piecz w 180st ok 10-15 min
Rybę umyj, przypraw w wstaw do piekarnika razem z batatami
Cytrynowa brukselka:
Brukselkę umyj, odetnij końcówki głąbów i ugotuj al dente. Po ugotowaniu przekrój na pół i podsmaż na łyżeczce oleju. Jak będą zarumienione dodaj odrobinę soli, pieprzu, sok i skórkę z cytryny. Podsmaż jeszcze chwilę aż smaki się połączą.