blog zdrowa codzienność

Warzywne placki z “serkiem” z tofu



Jak “przemycić” więcej warzyw do swojej diety? Sposobów znam kilka a wszystkie z nich pyszne!

Moim najbardziej ulubionym są placki warzywne. Możesz użyć takich warzyw, na które teraz jest sezon. Marchew pasuje do wszystkiego a cukinię możesz jeszcze spotkać w sklepie. Jeśli nie, możesz użyć pietruszki bądź selera!



Warzywne placki z “serkiem” z tofu

ok. 440 kcal: 27B, 18,5T, 44W

Składniki:

  1. Placki:

  • 1 marchew

  • ½ niedużej cukinii

  • 1 jajko

  • 40g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

  • sól, pieprz, papryka wędzona

  • łyżeczka oleju do smażenia

  1. “Serek” z tofu

  • 80g tofu naturalnego

  • łyżka napoju sojowego bez cukru / mleka

  • sok z połowy cytryny

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz




Wykonanie:

Placuszki:

Warzywa umyj, obierz i zetrzyj na tarce (mogą być większe oczka), posól. Odczekaj kilka minut aż cukinia puści wodę, odciśnij nadmiar. Dodaj mąkę, jajo i przyprawy. Wymieszaj. Gdyby okazało się, że masa jest zbyt gęsta dodaj łyżkę wody lub napoju sojowego/mleka.

Smaż na rozgrzanej patelni na złoto

“Serek” z tofu

Tofu pokrusz w rękach, dodaj sok z cytryny (serek nie będzie miał wtedy posmaku tofu, który nie każdemu odpowiada). Przypraw, dodaj napój sojowy/mleko i wymieszaj łyżką na gładką masę. Na końcu posyp posiekaną natką pietruszki.




Scroll to Top