Moim najbardziej ulubionym są placki warzywne. Możesz użyć takich warzyw, na które teraz jest sezon. Marchew pasuje do wszystkiego a cukinię możesz jeszcze spotkać w sklepie. Jeśli nie, możesz użyć pietruszki bądź selera!
Warzywne placki z “serkiem” z tofu
ok. 440 kcal: 27B, 18,5T, 44W
Składniki:
Placki:
1 marchew
½ niedużej cukinii
1 jajko
40g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
sól, pieprz, papryka wędzona
łyżeczka oleju do smażenia
“Serek” z tofu
80g tofu naturalnego
łyżka napoju sojowego bez cukru / mleka
sok z połowy cytryny
natka pietruszki
sól, pieprz
Wykonanie:
Placuszki:
Warzywa umyj, obierz i zetrzyj na tarce (mogą być większe oczka), posól. Odczekaj kilka minut aż cukinia puści wodę, odciśnij nadmiar. Dodaj mąkę, jajo i przyprawy. Wymieszaj. Gdyby okazało się, że masa jest zbyt gęsta dodaj łyżkę wody lub napoju sojowego/mleka.
Smaż na rozgrzanej patelni na złoto
“Serek” z tofu
Tofu pokrusz w rękach, dodaj sok z cytryny (serek nie będzie miał wtedy posmaku tofu, który nie każdemu odpowiada). Przypraw, dodaj napój sojowy/mleko i wymieszaj łyżką na gładką masę. Na końcu posyp posiekaną natką pietruszki.