Czekoladowe ciasto z gruszką
Forma 26 cm
Składniki:
- 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 50g mąki owsianej/ zmielonych płatków owsianych (jeśli nie masz dodaj więcej orkiszowej)
- 3 jajka
- 200ml oleju
- 150ml mleka
- 200g erytrytolu
- 30g niesłodzonego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g płatków migdałów
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki mielonego kardamonu
- 200g gruszki (jedna większa sztuka)
Wykonanie:
Przygotuj formę. Wysmaruj ją tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia (razem z brzegami. Do wysmarowanej blachy łatwiej przykleić papier 🙂 wysmaruj olejem również założony już papier.) Jajka zmiksuj z erytrytolem na puszystą masę. W jednej misce wymieszaj suche składniki, w drugiej olej i mleko. Ciągle miksując dodawaj na zmianę mix suchych składników i mleko z olejem. Dokładnie wymieszaną masę przełóż do formy, wyrównaj. Na górze wyłóż pokrojoną w plastry gruszkę. Piecz w 180 stopniach przez ok. 50 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy ciasto w środku jest już upieczone.
Ciasto możesz podać z sosem czekoladowym, który możesz zrobić z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady z odrobiną mleka.