blog zdrowa codzienność

Czekoladowe ciasto z gruszką


Grudzień to dla mnie miesiąc kuchennych eksperymentów. Dawno nie piekłam żadnego ciasta a leżąca na stole gruszka lekko się do mnie uśmiechała, jakby chciała powiedzieć “użyj mnie do czegoś smacznego”. Nie mogłam z nią dyskutować więc takim oto sposobem powstało czekoladowe ciasto z gruszką. Jeśli szukasz ciasta na świąteczny stół to będzie ono idealnie pasować.


Czekoladowe ciasto z gruszką

Forma 26 cm


Składniki:

  • 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 50g mąki owsianej/ zmielonych płatków owsianych (jeśli nie masz dodaj więcej orkiszowej)
  • 3 jajka
  • 200ml oleju
  • 150ml mleka
  • 200g erytrytolu
  • 30g niesłodzonego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g płatków migdałów
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
  • 200g gruszki (jedna większa sztuka)



Wykonanie:

Przygotuj formę. Wysmaruj ją tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia (razem z brzegami. Do wysmarowanej blachy łatwiej przykleić papier 🙂 wysmaruj olejem również założony już papier.) Jajka zmiksuj z erytrytolem na puszystą masę. W jednej misce wymieszaj suche składniki, w drugiej olej i mleko. Ciągle miksując dodawaj na zmianę mix suchych składników i mleko z olejem. Dokładnie wymieszaną masę przełóż do formy, wyrównaj. Na górze wyłóż pokrojoną w plastry gruszkę. Piecz w 180 stopniach przez ok. 50 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy ciasto w środku jest już upieczone.


Ciasto możesz podać  z sosem czekoladowym, który możesz zrobić z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady z odrobiną mleka.




Scroll to Top