W tym roku polubiłam się z zupami. Czas na eksperymentowanie w kuchni 🙂 A Ty lubisz zupy?
Krem z pietruszki i gruszki
Porcja samej zupy to ok 165kcal: 7B, 4T, 30W
Składniki:
- ok 1l bulionu warzywnego
- 600g korzenia pietruszki
- 250ml mleka / napoju roślinnego
- 2 gruszki
Wykonanie:
Pietruszkę umyj i obierz, pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości w bulionie. Wszystko zblenduj na gładką masę. Przypraw solą i pieprzem.
pulpety:
U mnie były to pulpety z tofu
Składniki:
- 3 kostki tofu naturalnego
- 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- koperek
- 3 łyżki sosu sojowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Uformuj pulpeciki i upiecz je w piekarniku w 180st. przez ok. 15 min
Możesz też zrobić mięsne, najlepsze będzie tu mięso mielone w kurczaka
Składniki:
- 300g mięsa mielonego
- 1 jajo
- sól i pieprz do smaku
- koperek
Wykonanie:
Podobnie jak w wersji bezmięsnej – wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, uformuj pulpety i piecz w piekarniku
Zupę podawaj z łyżeczką oleju lnianego, orzechami włoskimi i natką pietruszki