blog zdrowa codzienność

Ziołowe krakersy z ciecierzycy

Lubisz słone przekąski? Brakuje Ci ich w diecie dla insulinoopornych?

Powiem Ci w tajemnicy, że ja raz na jakiś czas lubiłam kupić sobie paczkę krakersów i zjeść je od tak bez niczego. Po takiej przekąsce nie dość, że miałam tłuste paluszki to jeszcze chciało mi się pić (przez zawartość soli) a i przekroczyłam na pewno dzienny limit tłuszczów w diecie…

Później nie miałam już takich “ciągot” do słonego, ale pewnego dnia stwierdziłam, że przydałoby się do hummusu coś innego niż pieczywo pełnoziarniste. Wymyśliłam krakersy z ciecierzycy, które mają więcej białka niż pszenne i nie są tłuste, jak sklepowe krakersy. Są pyszne. Koniecznie spróbuj! 

Składniki na jedną blachę:

  • 130g mąki z ciecierzycy
  • 30ml oliwy z oliwek
  • łyżka czarnuszki
  • łyżeczka soli
  • ulubione zioła i przyprawy – dobrze komponować się będzie rozmaryn, oregano czy tymianek.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki razem wymieszać i wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Posypać lekko solą. Piec w temp 180st przez ok. 10-15 min aż masa będzie twarda. Po ostygnięciu połamać na krakersy

Scroll to Top