Lubisz słone przekąski? Brakuje Ci ich w diecie dla insulinoopornych?
Powiem Ci w tajemnicy, że ja raz na jakiś czas lubiłam kupić sobie paczkę krakersów i zjeść je od tak bez niczego. Po takiej przekąsce nie dość, że miałam tłuste paluszki to jeszcze chciało mi się pić (przez zawartość soli) a i przekroczyłam na pewno dzienny limit tłuszczów w diecie…
Później nie miałam już takich “ciągot” do słonego, ale pewnego dnia stwierdziłam, że przydałoby się do hummusu coś innego niż pieczywo pełnoziarniste. Wymyśliłam krakersy z ciecierzycy, które mają więcej białka niż pszenne i nie są tłuste, jak sklepowe krakersy. Są pyszne. Koniecznie spróbuj!
Składniki na jedną blachę:
- 130g mąki z ciecierzycy
- 30ml oliwy z oliwek
- łyżka czarnuszki
- łyżeczka soli
- ulubione zioła i przyprawy – dobrze komponować się będzie rozmaryn, oregano czy tymianek.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki razem wymieszać i wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Posypać lekko solą. Piec w temp 180st przez ok. 10-15 min aż masa będzie twarda. Po ostygnięciu połamać na krakersy