blog zdrowa codzienność

Rozgrzewające napoje na długie jesienne wieczory

W czasie jesiennych chłodniejszych już dni często szukamy sposobu na rozgrzanie się. Kto nie lubi usiąść z ciepłą herbatą czy kakao wieczorem na kanapie w towarzystwie ulubionej książki czy serialu? Ja uwielbiam i dlatego przygotowałam dla Ciebie pyszne i proste napoje, które rozgrzeją Cię w chłodne wieczory i dnie.

Jak przygotować takie napoje, by były dobre dla osoby z insulinoopornością? 

Przede wszystkim nie słodzimy cukrem 🙂 używamy ksylitolu lub erytrytolu. Przepisy, w których wykorzystujemy mleko pijemy do posiłku lub niedługo po nim, by uniknąć kolejnego wyrzutu insuliny. 

Domowa pumpkin spice latte

Pierwszy kojarzący się z jesienią napój to domowa pumpkin spice latte, do przygotowania której potrzebujemy cynamonu, imbiru, goździków, 2 łyżek puree z dyni oraz mleka – takiego, jak lubisz oraz podwójnego espresso. Do szklanki dodajemy puree z dyni oraz rozgniecione goździki i inne przyprawy, ciepłe mleko spieniamy, przelewamy do szklanki lub kubeczka. Na końcu dodajemy nasze espresso. Jeśli chcesz, na górę możesz dodać odrobinę bitej śmietany bez cukru. Posypujemy cynamonem przed podaniem. 

Pamiętasz jaki wpływ ma cynamon na insulinooporność i PCOS? W tym poście wszystko opisałam:

Insulinomimetyki – naturalny sposób na walkę z insulinoopornością

Rozgrzewające kakao z nutą chilli

Kolejnym przepisem idealnym na chłodne wieczory jest gorąca czekolada ze szczyptą chilli. 

To bardzo ciekawe połączenie, ale obiecuję, że nie jest bardzo pikantne. W garnuszku podgrzewamy mleko i kakao bez cukru. Jeśli chcesz możesz dodać łyżkę erytrytolu lub ksylitolu. Na etapie gotowania dodajemy też sproszkowane chilli. Kiedy kakao się rozpuści spieniamy je i przelewamy do kubeczka. Tu podobnie jak w przypadku naszej dyniowej latte możemy górę ozdobić odrobiną domowej bitej śmietany 🙂

Jesienna herbata z rozmarynem

Jeśli nie jesteś fanem kawy, czy kakao to mam dla Ciebie pomysł na rozgrzewającą herbatę. Porcję zielonej herbaty dobrej jakości zaparz w 100 stopniach przez 5 – 7 minut. Do szklanki wrzuć trochę suszonej żurawiny bez cukru, dwie gałązki rozmarynu i ciepłą zieloną herbatę. 

Będzie idealna na deszczowe, jesienne dni

Cytrusowy napar z imbirem

Ostatnim pomysłem jest imbirowy napar cytrusowy. Potrzebujemy kawałek korzenia imbiru, pół cytryny i pomarańczy. Pamiętaj, żeby owoce dokładnie wyszorować przed użyciem, ponieważ nie będziemy ich obierać. Pokrój wszystkie składniki na cienkie plastry i zalej gorącą wodą. Poczekaj kilka minut, aż się zaparzy i jest gotowa 🙂 

Przygotowałam dla Ciebie te przepisy w formie filmiku. Będzie mi bardzo miło jak zostawisz łapkę w górę i zasubskrybujesz mój kanał na YouTube – jest tam coraz więcej filmików z łatwymi przepisami na zdrowe posiłki z niskim indeksem glikemicznym 🙂

Scroll to Top