Za każdym razem, kiedy spróbuję jakiejś nowej potrawy z kuchni azjatyckiej utwierdzam się w przekonaniu, że to moja ulubiona.
Jaka kuchnia świata jest Twoją ulubioną? Koniecznie napisz w komentarzu.
Pad Thai z tofu
około 500 kcal: 21B, 22T, 60,5T
Składniki:
- 50g makaronu z brązowego ryżu
- 90g tofu naturalnego
- 1 marchew
- pół cebuli
- pół ostrej papryczki
- łyżeczka oleju
Sos do pad thai:
- łyżeczka oleju sezamowego
- łyżka sosu sojowego
- łyżka pasty z tamaryndowca
- łyżeczka ksylitolu / erytrytolu
Do podania:
- Cebula dymka (zielona część)
- 10g posiekanych orzechów ziemnych
- ¼ limonki
- Kolendra (opcjonalnie)
- Kiełki słonecznika
Wykonanie:
Makaron ugotuj wg. przepisu na opakowaniu. Przygotuj sos – wymieszaj wszystkie składniki. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w pióra a papryczkę w cienkie plasterki. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę, papryczkę i marchew. Dodaj tofu, smaż aż będzie złote. Dodaj makaron oraz sos. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż na talerz i udekoruj posiekaną dymką, orzechami oraz kolendrą. Podawaj z limonką.