blog zdrowa codzienność

Pad thai z tofu

Za każdym razem, kiedy spróbuję jakiejś nowej potrawy z kuchni azjatyckiej utwierdzam się w przekonaniu, że to moja ulubiona.

Jaka kuchnia świata jest Twoją ulubioną? Koniecznie napisz w komentarzu.

Pad Thai z tofu

około 500 kcal: 21B, 22T, 60,5T

Składniki:

  • 50g makaronu z brązowego ryżu
  • 90g tofu naturalnego
  • 1 marchew
  • pół cebuli
  • pół ostrej papryczki
  • łyżeczka oleju

Sos do pad thai:

  • łyżeczka oleju sezamowego
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka pasty z tamaryndowca
  • łyżeczka ksylitolu / erytrytolu

Do podania: 

  • Cebula dymka (zielona część)
  • 10g posiekanych orzechów ziemnych
  • ¼ limonki
  • Kolendra (opcjonalnie)
  • Kiełki słonecznika

Wykonanie:

Makaron ugotuj wg. przepisu na opakowaniu. Przygotuj sos – wymieszaj wszystkie składniki. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w pióra a papryczkę w cienkie plasterki. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę, papryczkę i marchew. Dodaj tofu, smaż aż będzie złote. Dodaj makaron oraz sos. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż na talerz i udekoruj posiekaną dymką, orzechami oraz kolendrą. Podawaj z limonką. 

Scroll to Top