blog zdrowa codzienność

Wegańska carbonara


Powiem szczerze, w życiu nie jadłam tradycyjnej mięsnej carbonary. Nie przepadam za boczkiem, więc jak spróbowałam wersji roślinnej to od razu wiedziałam, że to będzie jeden z moich ulubionych makaronów.

Nie zwlekaj, koniecznie spróbuj.

Wegańska carbonara
ok. 450kcal: 21B, 19T, 48W

Składniki:

  • 40g makaronu spaghetti (durum lub pełnoziarnisty)
  • 80g tofu wędzonego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 (lub więcej jak lubisz) ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 50ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotuj al dente, odcedź i przelej zimną wodą.

Cebulę pokrój w pióra, czosnek w plasterki. Smaż na rozgrzanej oliwie. Poczekaj 5 min aż zmiękną, Dodaj pokrojone w kostkę tofu, sól, pieprz, płatki drożdżowe oraz mleczko kokosowe. Wymieszaj. Na patelnię dodaj makaron i wymieszaj z sosem. Podawaj ze świeżą natką pietruszki.



Scroll to Top