Powiem szczerze, w życiu nie jadłam tradycyjnej mięsnej carbonary. Nie przepadam za boczkiem, więc jak spróbowałam wersji roślinnej to od razu wiedziałam, że to będzie jeden z moich ulubionych makaronów.
Nie zwlekaj, koniecznie spróbuj.
Wegańska carbonara
ok. 450kcal: 21B, 19T, 48W
Składniki:
- 40g makaronu spaghetti (durum lub pełnoziarnisty)
- 80g tofu wędzonego
- 1 czerwona cebula
- 2 (lub więcej jak lubisz) ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- 50ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- sól i pieprz
Wykonanie:
Makaron ugotuj al dente, odcedź i przelej zimną wodą.
Cebulę pokrój w pióra, czosnek w plasterki. Smaż na rozgrzanej oliwie. Poczekaj 5 min aż zmiękną, Dodaj pokrojone w kostkę tofu, sól, pieprz, płatki drożdżowe oraz mleczko kokosowe. Wymieszaj. Na patelnię dodaj makaron i wymieszaj z sosem. Podawaj ze świeżą natką pietruszki.