blog zdrowa codzienność

Krem z pietruszki i gruszki

W tym roku polubiłam się z zupami. Czas na eksperymentowanie w kuchni 🙂 A Ty lubisz zupy?

Krem z pietruszki i gruszki

Porcja samej zupy to ok 165kcal: 7B, 4T, 30W

Składniki:

  • ok 1l bulionu warzywnego
  • 600g korzenia pietruszki
  • 250ml mleka / napoju roślinnego
  • 2 gruszki

Wykonanie:
Pietruszkę umyj i obierz, pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości w bulionie. Wszystko zblenduj na gładką masę. Przypraw solą i pieprzem.

pulpety:
U mnie były to pulpety z tofu

Składniki:

  • 3 kostki tofu naturalnego
  • 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • koperek
  • 3 łyżki sosu sojowego

Wykonanie:
Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Uformuj pulpeciki i upiecz je w piekarniku w 180st. przez ok. 15 min

Możesz też zrobić mięsne, najlepsze będzie tu mięso mielone w kurczaka
Składniki:

  • 300g mięsa mielonego
  • 1 jajo
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek

Wykonanie:
Podobnie jak w wersji bezmięsnej – wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, uformuj pulpety i piecz w piekarniku

Zupę podawaj z łyżeczką oleju lnianego, orzechami włoskimi i natką pietruszki

Scroll to Top