Pizzerki
Składniki:
- 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2g suchych drożdzy
- łyżeczka oliwy
- Koncentrat pomidorowy
- 4 plastry sera żółtego
- Kilka sztuk pomidorków
- Pół papryki
- rukola
Dodatki zależą od Twoich preferencji 🙂
Wykonanie:
Zaczyn i ciasto:
Mąkę wymieszaj z drożdzami i dodaj ciepłą wodę (nie gorącą!). Ja dodaję po trochu żeby uzyskać idealną konsystencję ciasta. Jest ona wtedy, gdy ciasto jest sprężyste i nie klei się do rąk. Smaruję ciasto oliwą, przykrywam tetrową pieluchą i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok 30 min).
Po tym czasie ponownie ugniatamy ciasto i dzielimy na dwie części. Rozgrzewamy piekarnik do ok. 180-200st. Placki kładziemy na blasze i ugniatamy. Smarujemy koncentratem, kładziemy ulubione dodatki (pamiętaj, zielone kładziemy na pizzy po piekarniku) i wsuwamy do upieczenia na ok. 15 min. Po wyciągnięciu dodajemy rukolę/ inną zieleninę.
Kochani!
Życzę Wam cudowności w nowym roku :*