3 porcje
Składniki:
- ok. 350g białej ryby (mintaj, miruna)
- 5-6 małych marchewek
- 1 większa pietruszka
- pół selera
- 3 laski selera naciowego
- 1 duża cebula
- biała część pora
- 1 op koncentratu pomidorowego
- Ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz.
- 1 łyżeczka oleju
Wykonanie:
Rybę osusz ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Podsmaż chwilę na patelni. Teraz szkoły są dwie. Jedna daje kawałki ryby w całości. Ja jednak wolę tą drugą i dzielę mięso na mniejsze kawałki. Układam na dnie naczynia żaroodpornego (lub jakiegokolwiek większego). Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę, por w talarki a seler naciowy w cienkie plasterki. Wszystko uduś na patelni z przyprawami podlewając lekko wodą. To sprawi, że warzywa będą miały więcej smaku niż byśmy ugotowali je w wodzie. Gdy będą już miękkie wyjmij ziele angielskie i liście laurowe. Koncentrat rozrób z wodą i dodaj do warzyw, dokładnie wymieszaj. Gorące warzywa ułóż na rybie.
To danie najlepiej smakować będzie następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Warto mieć to na uwadze, gdy będziemy przygotowywać świąteczny stół.