blog zdrowa codzienność

Łamane piernikowe ciasteczka



Robisz pierniczki?

Ja w tym roku chciałam zrobić na mikołajki na prezent dla swojego Połówka. Nie wyszły mi takie, jak chciałam, ale uratowałam sytuację i powstały PRZEPYSZNE łamane piernikowe ciasteczka.


Myślę, że są lepsze niż najlepsze pierniczki. Będzie to też ciekawy prezent pod choinkę lub dodatek do prezentu. Nie wiem jak Ty, ale ja o wiele bardziej wolę otrzymać coś, co zostało przygotowane z sercem przez kogoś bliskiego niż kolejną zbędną rzecz. A Ty?




Łamane piernikowe ciasteczka

Proporcję na 1 blachę – ilość ciasteczek jest zależna jak pokroisz/ połamiesz gotowy wypiek


Składniki:

  • 2 jajka
  • 100ml mleka
  • 300g mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa)
  • 200g erytrytolu
  • 100ml oleju
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru od Krukam (lub mniej jeśli nie lubisz aż tak aromatycznych ciasteczek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie: starta skórka z pomarańczy, polewa czekoladowa



Wykonanie:

Mleko, olej i erytrytol wymieszaj w jednej misce. W drugiej wymieszaj suche składniki. Powoli dolewaj płynne składniki do suchych cały czas miksując. Masa powinna wyjść gęsta.

Wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp skórką pomarańczową. Piecz ok 15-20 min w 180 st (czas pieczenia zależy od grubości ciasta). Po upieczeniu zostaw do wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna pokrój/ połam na ciasteczka. Jeśli chcesz udekoruj dodatkowo polewą z gorzkiej czekolady



Scroll to Top