Makaron z indykiem w sosie dyniowym
1 porcja ok 355 kcal: 37B, 7T, 36W
Składniki:
160g mięsa z piersi indyka
40g makaronu pełnoziarnistego lub z pszenicy durum (waga przed ugotowaniem)
115 g puree z dyni (ok 5 dużych łyżek)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, odrobina gałki muszkatołowej.
Wykonanie:
Żeby przygotować puree z dyni pokrój ją na mniejsze kawałki i upiecz do miękkości. Zblenduj na gładką masę. Jeśli zostanie Ci nadmiar możesz je zamrozić. Wypróbuj również inne moje przepisy z dynią
Makaron ugotuj al dente. Indyka pokrój na małe kawałki i podsmaż na patelni wcześniej oprószając solą i pieprzem. Kiedy będzie usmażone dodaj dynię i przyprawy. Jeśli sos będzie za gęsty dodaj odrobinę wody. Ja zawsze dodaję po łyżce żeby nie nie pójść w drugą stronę i nie rozwodnić za bardzo. Dodaj makaron, wymieszaj do połączenia się składników. Jeśli masz ochotę możesz dodać natkę pietruszki.