blog zdrowa codzienność

Makaron z indykiem w sosie dyniowym



Czemu warto jeść dynię? Powodów jest mnóstwo a wszystkie tylko utwierdzają w przekonaniu, że warto. Przede wszystkim jest bogactwem witamin i mikroelementów, które szczególnie teraz, na jesieni są nam potrzebne. Jak wszystkie pomarańczowe warzywa zawiera witaminę A, która wspomaga wzrok. Psss! Naukowcy odkryli, że w miąższu dyni figolistnej znajduje się D-chiro-inozytol – kojarzysz tą nazwę? To jeden z izomerów inozytolu, który wspomaga nas przy insulinooporności i zespole policystycznych jajników. Dynia ma wysoki indeks glikemiczny (75), ale nie należy jej się bać i z niej rezygnować. Ładunek glikemiczny w 100g to zaledwie 3 więc zupa dyniowa nie spowoduje gwałtownego skoku glikemii we krwi




Makaron z indykiem w sosie dyniowym

1 porcja ok 355 kcal: 37B, 7T, 36W


Składniki:

  • 160g mięsa z piersi indyka

  • 40g makaronu pełnoziarnistego lub z pszenicy durum (waga przed ugotowaniem)

  • 115 g puree z dyni (ok 5 dużych łyżek)

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • Przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, odrobina gałki muszkatołowej.



Wykonanie:

Żeby przygotować puree z dyni pokrój ją na mniejsze kawałki i upiecz do miękkości. Zblenduj na gładką masę. Jeśli zostanie Ci nadmiar możesz je zamrozić. Wypróbuj również inne moje przepisy z dynią


Makaron ugotuj al dente. Indyka pokrój na małe kawałki i podsmaż na patelni wcześniej oprószając solą i pieprzem. Kiedy będzie usmażone dodaj dynię i przyprawy. Jeśli sos będzie za gęsty dodaj odrobinę wody. Ja zawsze dodaję po łyżce żeby nie nie pójść w drugą stronę i nie rozwodnić za bardzo. Dodaj makaron, wymieszaj do połączenia się składników. Jeśli masz ochotę możesz dodać natkę pietruszki. 






Scroll to Top