blog zdrowa codzienność

Domowe fish and chips

Fish and chips to danie kojarzone przede wszystkim z Wielką Brytanią. Smażone na głębokim tłuszczu, skrapiane octem, często z dodatkiem ciężkich kalorycznych sosów. Nie ma co nic wspólnego z zalecaną przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej porcją ryby w tygodniu. Na szczęście wszystko można zrobić zdrowiej a smakować będzie tak samo albo i lepiej.

Domowe fish and chips

ok. 540 kcal: 37B, 26T, 43W


Składniki:

  • 1 nieduży batat (ok. 150-200g)

  • 150g tłustej ryby – łososia, pstrąga łososiowego, tuńczyka lub innej, którą lubisz

  • 150g brukselki

  • skórka z cytryny i połówka cytryny

  • 2 łyżeczki oleju

  • Przyprawy:

  1. do batatów: sól, pieprz, papryka wędzona

  2. do ryby: sól, pieprz/ pieprz cytrynowy

  3. do brukselki: sól, pieprz, sok i skórka z połówki cytryny


Wykonanie:

Batata wyszoruj i pokrój na frytki. W misce wymieszaj łyżeczkę oleju, sól, pieprz i paprykę wędzoną. Wymieszaj z batatami. Piecz w 180st ok 10-15 min 


Rybę umyj, przypraw w wstaw do piekarnika razem z batatami


Cytrynowa brukselka: 

Brukselkę umyj, odetnij końcówki głąbów i ugotuj al dente. Po ugotowaniu przekrój na pół i podsmaż na łyżeczce oleju. Jak będą zarumienione dodaj odrobinę soli, pieprzu, sok i skórkę z cytryny. Podsmaż jeszcze chwilę aż smaki się połączą.




Scroll to Top