blog zdrowa codzienność

Dyniowe Pancake’s

Jesień rozkręciła się na dobre. Zimno i pada i zimno i pada, cytując klasyka. ? Sezon na dynię też w pełni. Internet jest pełen tego warzywa a i ja, jako, że dynię uwielbiam nie zamierzam zostać w tyle.

Dyniowe Pancake’s 

1 porcja to ok. 490 kcal. 21B, 24T, 46W

Składniki:

  • 1 jajo

  • 50g mąki orkiszowej

  • 50g puree z dyni hokkaido

  • 50ml napoju sojowego lub mleka

  • 2g proszku do pieczenia

  • Szczypta soli i cynamonu

  • łyżka słodzidła typu erytrytol lub stevia. (jeśli Twój napój sojowy ma w składzie cukier to nie dodawaj słodzika)

  • łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia

  • 10g orzechów włoskich

  • 10g masła orzechowego



Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę. Smaż z obu stron. Podawaj z orzechami i masłem orzechowym.

(jeśli nie masz zaburzeń gospodarki węglowodanowej tj. insulinooporności bądź cukrzycy możesz użyć syropu klonowego)


Scroll to Top