Jaką kuchnię lubisz najbardziej? Napisz w komentarzu
Kocham kuchnię azjatycką. Uwielbiam próbować nowe smaki i wykorzystywać je w swojej kuchni. Zostawiam Ci więc przepis na prosty makaron po chińsku. Robi się go bardzo szybko, jest smaczny i nie jest tłusty, jak to bywa w chińskich restauracjach.
Makaron po chińsku
Wersja wegańska 486 kcal; 26B, 15T, 74W
Wersja z mięsem 474 kcal; 37B, 7T, 70W
Składniki:
Wykonanie:
Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Tofu/ mięso zamarynuj w sosie sojowym. Brokuł ugotuj al dente, bób ugotuj wcześniej wg, instrukcji na opakowaniu. Marchew umyj, obierz i obieraczką wzór wstążki. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż tofu/kurczaka razem ze startym imbirem i trawą cytrynową (lub pieprzem cytrynowym). Dodaj marchew, brokuł i bób (jeśli dodajesz). Na koniec dodaj makaron i wszystko razem wymieszaj. Jeśli masz ochotę możesz dodać odrobinę oleju sezamowego lub ziaren sezamu.