blog zdrowa codzienność

Makaron po chińsku

Jaką kuchnię lubisz najbardziej? Napisz w komentarzu 


Kocham kuchnię azjatycką. Uwielbiam próbować nowe smaki i wykorzystywać je w swojej kuchni. Zostawiam Ci więc przepis na prosty makaron po chińsku. Robi się go bardzo szybko, jest smaczny i nie jest tłusty, jak to bywa w chińskich restauracjach. 


Makaron po chińsku

Wersja wegańska 486 kcal; 26B, 15T, 74W

Wersja z mięsem 474 kcal; 37B, 7T, 70W


Składniki:

  • 50g makaronu z brązowego ryżu (waga suchego makaronu) – ja kupuje firmy tao tao, czasami można spotkać go w biedronce czy lidlu
  • 100g tofu/ 100g mięsa z piersi kurczaka
  • 150g brokuła
  • 50g bobu (opcjonalnie. Może być mrożony) 
  • 2 nieduże marchewki
  • łyżeczka oliwy
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 3cm startego imbiru
  • trawa cytrynowa (jeśli nie masz użyj pieprzu cytrynowego)




Wykonanie:

Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Tofu/ mięso zamarynuj w sosie sojowym. Brokuł ugotuj al dente, bób ugotuj wcześniej wg, instrukcji na opakowaniu. Marchew umyj, obierz i obieraczką wzór wstążki. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż tofu/kurczaka razem ze startym imbirem i trawą cytrynową (lub pieprzem cytrynowym). Dodaj marchew, brokuł i bób (jeśli dodajesz). Na koniec dodaj makaron i wszystko razem wymieszaj. Jeśli masz ochotę możesz dodać odrobinę oleju sezamowego lub ziaren sezamu. 



Scroll to Top