Jaką kuchnię lubisz najbardziej? Napisz w komentarzu
Kocham kuchnię azjatycką. Uwielbiam próbować nowe smaki i wykorzystywać je w swojej kuchni. Zostawiam Ci więc przepis na prosty makaron po chińsku. Robi się go bardzo szybko, jest smaczny i nie jest tłusty, jak to bywa w chińskich restauracjach.
Makaron po chińsku
Wersja wegańska 486 kcal; 26B, 15T, 74W
Wersja z mięsem 474 kcal; 37B, 7T, 70W
Składniki:
- 50g makaronu z brązowego ryżu (waga suchego makaronu) – ja kupuje firmy tao tao, czasami można spotkać go w biedronce czy lidlu
- 100g tofu/ 100g mięsa z piersi kurczaka
- 150g brokuła
- 50g bobu (opcjonalnie. Może być mrożony)
- 2 nieduże marchewki
- łyżeczka oliwy
- łyżeczka sosu sojowego
- 3cm startego imbiru
- trawa cytrynowa (jeśli nie masz użyj pieprzu cytrynowego)
Wykonanie:
Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Tofu/ mięso zamarynuj w sosie sojowym. Brokuł ugotuj al dente, bób ugotuj wcześniej wg, instrukcji na opakowaniu. Marchew umyj, obierz i obieraczką wzór wstążki. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż tofu/kurczaka razem ze startym imbirem i trawą cytrynową (lub pieprzem cytrynowym). Dodaj marchew, brokuł i bób (jeśli dodajesz). Na koniec dodaj makaron i wszystko razem wymieszaj. Jeśli masz ochotę możesz dodać odrobinę oleju sezamowego lub ziaren sezamu.