blog zdrowa codzienność

Ciasteczka z ciecierzycy

Kojarzysz ciasteczka pieguski?

Ja kiedyś bardzo je lubiłam. Lubiłam to za mało powiedziane, mogłam je jeść opakowaniami. Na szczęście ten etap mam już za sobą.

Jak łapie mnie ochota na ciacho to wyciągam ciecierzycę i robię własne ciasteczka. Cieciorka jest fajną podstawą. Jak ją zblendujemy to otrzymamy ciasto, które nie wymaga już dodatku mąki a wszystkie dodatki będą pasować.

Ja swoje zabieram w góry. Łatwiej na szlaku zjeść ciastko, jak skończy się “paliwo” 😉 albo potraktować je jako deser jak zatrzymujemy się gdzieś na posiłek. Pyszne, zdrowe i sycące.

Wybierasz domowe ciasteczka czy sklepowe? 😉


Ciasteczka z ciecierzycy (około 10 szt.)
Całość: 1081 kcal: 41B, 71T, 127W


Składniki:

  • Słoik ciecierzycy (ok. 400g)
  • 50g erytrytolu
  • 85g masła orzechowego
  • 30g wiórków kokosowych
  • odrobina soli, cynamonu i proszku do pieczenia


Wykonanie:
Zblenduj wszystkie składniki razem. Uformuj 10 ciasteczek. Piecz w 200 st około 20 minut (aż będą chrupiące). Spróbuj nie zjeść wszystkich na raz.



Scroll to Top