blog zdrowa codzienność

Caponata z kurczakiem

Po raz pierwszy z tym daniem spotkałam się, kiedy w czasie studiów pracowałam w restauracji. Dużo się tam nauczyłam i odkryłam pasję do gotowania. Tam występowała w wersji bezmięsnej, ale nie podeszła mi wtedy smakowo. Najprawdopodobniej była to wina dodanych kotletów sojowych. Z perspektywy czasu myślę, że tofu byłoby lepszym wyborem.

Nie skreślam jednak wersji roślinnej. Dziś jednak wersja mięsna, bardzo sycąca a zarazem lekka, bo nie zawiera dużej ilości tłuszczów. Różne smaki łączą się i tworzą zaskakująco harmonijność całość. Przyznaję, że zdziwiłam się za pierwszym razem jak robiłam caponatę w domu. Słone oliwki, słodkie daktyle, bakłażan i kapary – każdy z tych składników ma inny, wyjątkowy dla siebie smak a jednocześnie wszystko do siebie pasuje.

 

Nie zwlekaj więc zbyt długo, koniecznie wypróbuj ten przepis. 

 

 

Caponata z kurczakiem (3 porcje)

1 porcja to ok 380kcal: 36B,13.8T, 31.7W

 

Składniki:

  • Mięso z piersi kurczaka – 400g

  • 1 większy bakłażan

  • 1 większa cukinia (opcjonalnie, w oryginalnym przepisie jej nie ma, ja jednak chciałam żeby było więcej warzyw 🙂 )

  • 4 większe pomidory lub butelka passaty

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 40g oliwek (ok 15 szt)

  • 30g orzechów włoskich

  • 15g daktyli

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 łyżka kaparów

  • 1 łyżka octu balsamicznego

  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Mięso umyj i pokrój w niedużą kostkę, zamarynuj w occie balsamicznym. Bakłażana i cukinie umyj, pokrój w kostkę i posyp solą. Nie omijaj tego kroku, szczególnie jeśli chodzi o bakłażana. Sól wyciągnie gorzki smak z warzywa. Jeśli używasz świeżych pomidorów sparz je i ściągnij skórkę, pokrój na małe kawałki. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, podsmaż je na patelni. Bakłażana i cukinię opłucz z soli i dodaj na patelnię. Smaż aż zmiękną. Dodaj pomidory/passatę. Duś kilka minut aż wszystko się połączy. Dodaj mięso, daktyle, kapary, orzechy i oliwki. Smaż pod przykryciem aż mięso będzie gotowe.

 

Podawaj z chlebem, koniecznie pełnoziarnistym 🙂

 

Smacznego!

 



 
Scroll to Top