Jagody jagody jagody!
Uwielbiam je i zawsze czekam aż zacznie się na nie sezon. Są zdrowe, zawierają mnóstwo antyoksydantów, witamin a do tego mają niski indeks glikemiczny!
Mimo, że kwaskowate to nadają się do słodkich potraw. Nie tylko do owsianek, ale także pierogów czy…makaronu!
Tradycyjnie zawsze jadło się białą kluchę z tłustą słodką śmietaną, jagodami a jeszcze do tego posypywało się cukrem. Teraz jednak realia się zmieniły, dieta z niskim IG jest już częścią mojego życia. Makaron jest pełnoziarnisty, zamiast śmietany dałam skyr, nie słodziłam dodatkowo, bo po co? Jagód możesz dodać tyle, ile chcesz.
Idealny posiłek na lato.
Makaron ze skyrem i jagodami
370 kcal: 27B, 2T, 69W
Składniki:
50g makaronu pełnoziarnistego (waga przed ugotowaniem)
1op skyru (możesz użyć innego jogurtu, ale wtedy zawartość kcal będzie inna)
190g jagód
5g ksylitolu
Wykonanie:
Makaron ugotuj al dente. Kiedy będzie gotowy odcedź i przelej krótko zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. przełóż na talerz. Skyr wymieszaj w ksylitolem. Wylej na makaron. Dodaj jagody. Zjedz.
Smacznego!