Wakacje kojarzą mi się z plażą, morzem, przechadzką po mieście i po molo. Kiedy byłam dzieckiem nieodłącznym elementem były…gofry! Z bitą śmietaną, owocami albo posypane cukrem pudrem. Później je porzuciłam, chyba mi się przejadły za młodu. Wróciły natomiast całkiem niedawno i do tego w nowej, zdrowszej odsłonie. Dostosowane do mojej insulinooporności, więc bezkarnie mogą zastąpić posiłek na słodko. Poszerzyłam więc repertuar swoich słodkich śniadań o gofry i muszę przyznać, że to był strzał w 10!
Wybierasz tradycyjne z bitą śmietaną czy zdrowszą wersję ze skyrem i owocami?
Ja głosuję na opcję nr. 2
Gofry orkiszowe
1 porcja (2 szt.)
bez dodatków 383 kcal; 19g białka; 14,2g tłuszczów; 41g węglowodanów
z dodatkami: 150g skyru naturalnego, 100g Blueberry In Jelly od AllNutrition 550 kcal; 37g białka; 15g tłuszczów; 72g węglowodanów
Składniki:
- 1 jajko
- 50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub innej z pełnego przemiału)
- 5g kakao (opcjonalnie, ja dałam dla koloru 🙂 )
- 5ml oleju
- 100ml mleka 2%
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak, by nie było grudek. Wlać do rozgrzanej formy na gofry. Piec aż będą chrupiące. Lekko wystudzić przed nałożeniem jogurtu.
Smacznego!