blog zdrowa codzienność

Gofry orkiszowe

Wakacje kojarzą mi się z plażą, morzem, przechadzką po mieście i po molo. Kiedy byłam dzieckiem nieodłącznym elementem były…gofry! Z bitą śmietaną, owocami albo posypane cukrem pudrem. Później je porzuciłam, chyba mi się przejadły za młodu. Wróciły natomiast całkiem niedawno i do tego w nowej, zdrowszej odsłonie. Dostosowane do mojej insulinooporności, więc bezkarnie mogą zastąpić posiłek na słodko. Poszerzyłam więc repertuar swoich słodkich śniadań o gofry i muszę przyznać, że to był strzał w 10!


Wybierasz tradycyjne z bitą śmietaną czy zdrowszą wersję ze skyrem i owocami? 
Ja głosuję na opcję nr. 2 





Gofry orkiszowe 
1 porcja (2 szt.) 
bez dodatków 383 kcal; 19g białka; 14,2g tłuszczów; 41g węglowodanów
z dodatkami: 150g skyru naturalnego, 100g Blueberry In Jelly od AllNutrition 550 kcal; 37g białka; 15g tłuszczów; 72g węglowodanów


Składniki:
  • 1 jajko
  • 50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub innej z pełnego przemiału)
  • 5g kakao (opcjonalnie, ja dałam dla koloru 🙂 )
  • 5ml oleju
  • 100ml mleka 2%





Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak, by nie było grudek. Wlać do rozgrzanej formy na gofry. Piec aż będą chrupiące. Lekko wystudzić przed nałożeniem jogurtu. 


Smacznego!


Scroll to Top