Placki to jeden z kilku sposobów na to, jak przemycić warzywa do diety. Począwszy od tradycyjnych placków ziemniaczanych, które u mnie w domu kiedyś jadło się posypane obficie cukrem. Jedzone jedynie w okresie jesienno-zimowym, bo z młodych ziemniaczków nie wychodziły. Były symbolem weekendowego obiadu, kiedy nie mieliśmy ochoty na mielonego z ziemniakami i buraczkami. Teraz nie przepadam za plackami ziemniaczanymi, ale chętnie sięgam po inne warzywa. Moim ulubionym jest cukinia. Robi się je bardzo szybko a poziom trudności można określić jako “banalny”. Pokażę Ci dziś więc jak zrobić pyszne placki z cukinii, które możesz zabrać ze sobą do pracy lub na dłuższą podróż samochodem czy pociągiem.
Placki z cukinii
Porcja ma 293 kcal; 13,7g białka; 11,5g tłuszczów; 34,5g węglowodanów
Składniki:
- Pół cukinii
- ½ – 1 cebula (opcjonalnie)
- 1 jajo
- 40 gramów mąki pełnoziarnistej (Wybierz ulubioną. U mnie często pół na pół orkiszowa pełnoziarnista z żytnią typ 2000)
- łyżeczka oleju
- Sól, pieprz i ulubione przyprawy (ja używam słodkiej papryki i mieszanki ziół włoskich z Biedronki. Mają bardzo dobry skład. Zostawię Ci zdjęcie na dole)
Wykonanie:
Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki i solimy. Zostawiamy na kilka minut żeby puściła wodę. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę. Odciskamy nadmiar wody z cukinii. Mieszamy z pozostałymi składnikami i doprawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki. Mi wychodzą 4 mniejsze sztuki, ale możesz zrobić 2 większe.
Pro tip – placki można z powodzeniem upiec w piekarniku bez dodatku tłuszczu.
Obiecane wyżej zdjęcie przyprawy:
SMACZNEGO!