blog zdrowa codzienność

Młoda kapusta z koperkiem idealna do obiadu

Zapach świeżego koperku kojarzy mi się z wiosną. Mamy lipiec więc lato już przyszło. Na bazarkach wielkie pęki młodego kopru przyciągają wzrok. Mogę nim posypywać młode ziemniaczki, dodać do zupy albo zjeść na kanapkach. W połączeniu z serkiem i wędzonym łososiem tworzy pyszne i zdrowe śniadanie. Dziś jednak wykorzystam go do młodej kapusty, która również jest obowiązkowym wiosennym warzywem.

Przyznaj czy jesteś team koperek czy team natka?




Młoda kapusta z koperkiem
(w 100g porcji) 69 kcal; 2g białka, 3.2g tłuszczów, 8,7g węglowodanów

Składniki:
  • 1 nie za duża główka młodej kapusty
  • pęczek kopru
  • pieprz ziarnisty, sól, liść laurowy
  • 30g masła
  • 2 łyżki mąki orkiszowej




Wykonanie:

Kapustę posiekaj na cienkie kawałki. Wrzuć do dużego garnka i podlej szklanką wody. Niech zacznie się podduszać. Dodaj przyprawy. Gotuj pod przykryciem aż zmięknie. W tym czasie drobno posiekaj koperek. Na patelni zrób zasmażkę – rozpuść masło i wymieszaj z mąką. Do kapusty dodaj koperek, dokładnie wymieszaj i gotuj 5 minut. Jeśli jest taka potrzeba dolej pół szklanki wody – powinno jej być mniej więcej połowę wysokości kapusty. Na sam koniec dodaj zasmażkę i dokładnie wymieszaj. To sprawi, że z wody i soków z kapusty wytworzy się lekko zawiesisty sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj gorącą! 

Scroll to Top