Zapach świeżego koperku kojarzy mi się z wiosną. Mamy lipiec więc lato już przyszło. Na bazarkach wielkie pęki młodego kopru przyciągają wzrok. Mogę nim posypywać młode ziemniaczki, dodać do zupy albo zjeść na kanapkach. W połączeniu z serkiem i wędzonym łososiem tworzy pyszne i zdrowe śniadanie. Dziś jednak wykorzystam go do młodej kapusty, która również jest obowiązkowym wiosennym warzywem.
Przyznaj czy jesteś team koperek czy team natka?
Przyznaj czy jesteś team koperek czy team natka?
Młoda kapusta z koperkiem
(w 100g porcji) 69 kcal; 2g białka, 3.2g tłuszczów, 8,7g węglowodanów
Składniki:
- 1 nie za duża główka młodej kapusty
- pęczek kopru
- pieprz ziarnisty, sól, liść laurowy
- 30g masła
- 2 łyżki mąki orkiszowej
Wykonanie:
Kapustę posiekaj na cienkie kawałki. Wrzuć do dużego garnka i podlej szklanką wody. Niech zacznie się podduszać. Dodaj przyprawy. Gotuj pod przykryciem aż zmięknie. W tym czasie drobno posiekaj koperek. Na patelni zrób zasmażkę – rozpuść masło i wymieszaj z mąką. Do kapusty dodaj koperek, dokładnie wymieszaj i gotuj 5 minut. Jeśli jest taka potrzeba dolej pół szklanki wody – powinno jej być mniej więcej połowę wysokości kapusty. Na sam koniec dodaj zasmażkę i dokładnie wymieszaj. To sprawi, że z wody i soków z kapusty wytworzy się lekko zawiesisty sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj gorącą!