blog zdrowa codzienność

Pasta z makreli

Ryby, ryby, ryby! Źródło kwasów omega-3. Chociaż kwasy te znajdziemy w produktach roślinnych to DHA i EPA występują tylko w tłustych rybach morskich. Są one niezbędne do prawidłowej pracy mózgu, działają przeciwzapalnie. W licznych badaniach naukowych wykazano, że wiąże się z obniżeniem poziomu trójglicerydów we krwi, a więc przypisuje się też im pośrednio działanie kardioprotekcyjne. Wniosek jest jeden – jedz ryby! A jeśli jesteś na diecie bezmięsnej suplementuj kwasy omega-3 ?
Lubisz ryby? Jakie najbardziej? Chcesz przeczytać posta na temat kwasów tłuszczowych? Napisz w komentarzu, będę mi bardzo miło ?


Dziś na kanapki pasta z makreli

Składniki (na ok. 3 porcje):
  • 1 nieduża wędzona makrela – po usunięciu wszystkich ości wyszło mi ok 220g
  • 1 opakowanie skyru naturalnego
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Pół cebuli
  • Pieprz i opcjonalnie sól

Wykonanie:
Rybę dokładnie oczyść ze skóry i ości. Palcami lub widelcem rozgnieć na drobne kawałeczki. Dodaj skyr, cebulę i natkę. Do smaku dopraw pieprzem i, jeśli uważasz za potrzebne, odrobiną soli. Ryba wędzona sama w sobie jest słona więc najpierw spróbuj czy jest potrzeba dosalać.


1 porcja ok 110g ma 154 kcal w tym 16,4g białka, 8,7g tłuszczu i 2,8g węglowodanów.
Smacznego!

Scroll to Top