Czy sernik kojarzy Ci się tylko ze świętami? Jeśli tak, to czas zerwać z tym szablonowym myśleniem i robić go częściej. Szczególnie teraz, kiedy możemy już kupić nasze polskie truskawki a niedługo pojawią się inne owoce sezonowe, które uświetnią nasz wyrób „cukierniczy”. Celowo słowo „cukier” ujęłam w cudzysłowiu ponieważ mój sernik nie ma go ani grama, jak również słodzików. Może już zauważyłaś, ale w moich ciastkach czy słodkich śniadaniach nie ma żadnej substancji słodzącej. Osobiście lubię czuć naturalny smak mojego hmmm…wyrobu? Chodzi mi o to, że jedząc sernik chcę czuć w nim ser i owoce a nie słodkość, która może przytępić odczuwanie naturalnych smaków. W dzisiejszym przepisie do spodu ciasta użyłam daktyli (jeśli nie chcesz możesz pominąć i do masy dodać wtedy ulubiony słodzik, sugeruje erytrytol), które i tak są wystarczająco słodkie więc więcej słodzidła moim zdaniem nie potrzeba ? Bycie dorosłym ma swoje plusy, możesz zjeść sernik na śniadanie…no co? Przecież to zbilansowany posiłek… ?
Wolisz sernik na zimno czy tradycyjny pieczony? Napisz w komentarzu
Fit sernik na zimno (blaszka ok 24 cm)
Składniki:
Spód:
- 150g płatków owsianych górskich
- 100g daktyli świeżych lub suszonych (uwaga! Suszone mają wysoki indeks glikemiczny)
- 100g masła orzechowego 100%
Masa:
- 600g twarogu białego (może być sernikowy z wiaderka, ja użyłam półtłustego twarogu klinek)
- 100ml mleka
- 150g jogurtu
- 30g żelatyny
Na górę:
- Ulubione owoce – ja dałam maliny, ale wykorzystaj sezon i spróbuj truskawki (jeśli nie masz uczulenia tak, jak ja ? )
Wykonanie:
Daktyle zalej wrzątkiem na ok 15-20 minut (oddzielnie). Po tym czasie odlej je i zblenduj na w miarę jednolitą masę z płatkami owsianymi i masłem orzechowym. Jeśli podczas blendowania masa będzie zbyt twarda dodawaj po łyżce wody z moczenia daktyli. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masę na spód formy, wyklej dokładnie na całej powierzchni i wstaw do lodówki. Twaróg zmiksuj z jogurtem na gładką masę (bez grudek!). Żelatynę rozpuść w 100ml mleka i cienką stróżką wlewaj do masy twarogowej cały czas miksując. Wylej formę serową na wcześniej przygotowany spód a górę udekoruj owocami. Trzeba to zrobić szybko, bo masa się ścina ? Gotowy sernik włóż do lodówki na 2-3 godziny.
Cały sernik ma 2640 kcal. Podzieliłam go na 8 porcji i jedna ma niecałe 300 kcal (20g białka, 11g tłuszczy i 30g węglowodanów)