blog zdrowa codzienność

Omlet szarlotkowy

Lubisz szarlotkę? Ja uwielbiam. Chociaż tradycyjnej w formie ciasta nie jadłam już wieki (czas to naprawić!) to ostatnio na śniadanie jem szarlotkowy omlet. Kto by pomyślał, że można zjeść pierwszy posiłek dnia w takiej formie. Prawie jak jednoporcjowe ciasto, które w sumie ciastem nie jest, ale zaspokaja ochotę na słodkie.

Jeśli tak, jak ja jesteś fanem szarlotki koniecznie musisz spróbować tego omleta!

Daj znać, czy próbowałeś! Zrób zdjęcie i podziel się nim w komentarzu


Omlet szarlotkowy

Składniki:
1 jajko
50g mąki (u mnie orkiszowa pełnoziarnista lub 50/50 z żytnią pełnoziarnistą)
75g jogurtu naturalnego (wybierz bardziej gęsty np. skyr)
1 duże jabłko
Cynamon, odrobina soli
Łyżeczka oleju do smażenia
Do podania:
Masło orzechowe
Wykonanie:
Jabłko zetrzyj na grubych oczkach tarki, wymieszaj z resztą składników. Masę wylej na rozgrzaną patelnie i smaż aż się zetnie.
Pro tip – jeśli tak, jak ja masz problem z odwróceniem omleta na drugą stronę zsuń go na talerz, połóż na nim patelnie i odwróć. Masz pewność, że się nie połamie ?


Omlet posmarowany 20 gramami masła orzechowego ma ok 584 kcal w tym 28,7g białka; 22,7g tłuszczu oraz 67,4 g węglowodanów.
Smacznego!

Scroll to Top