Wiele osób myśli, że kuchnia wegańska jest bez smaku, mdła i niesmaczna. Z drugiej strony czy nieprzyprawione mięso byłoby dobre i wyraziste? Nie. Niezależnie czy wybieramy kuchnię roślinną czy tradycyjną zawsze użyć musimy wachlarza przypraw, by danie nie było „płaskie”. W mojej kuchni zawsze musi być sól, pieprz, papryka słodka, ostra i wędzona, curry, garam masala, różne zioła, mielona kolendra, cynamon i płatki drożdżowe. Lubię mieć duży wybór i tu nie jestem minimalistką. Jak pewnie zdążyłeś zauważyć często w moich przepisach pojawia się tofu. Zawiera ono dużo pełnowartościowego białka i sprawia, że na dłużej jestem syta. Jednak dużo osób niezbyt dobrze wspomina swoje pierwsze przygody z soją. Mogę się założyć, że po prostu to, co jedli nie było odpowiednio przygotowane i przyprawione. Tofu samo w sobie prawie nie ma smaku, ale za to dobrze przyjmuje przyprawy i marynaty. Trzeba o tym pamiętać i dobrze to wykorzystywać.
Próbowałeś tofu? Jakie masz z nim wspomnienia?
Potrawka z tofu
Składniki:
- Około 500g tofu naturalnego
- Butelka passaty pomidorowej
- Puszka kukurydzy (wybierz tą bez cukru!)
- Puszka białej fasoli (też wybierz bez cukru!)
- 2 cebule
- 50g koncentratu pomidorowego
- Papryczka chilli
- Łyżka oleju
Przyprawy: odrobina soli, pieprz cayenne, wędzona papryka, słodka papryka, sos sojowy
Do podania: kiełki, ulubione zielone warzywa (brokuł, brukselka, fasolka szparagowa), ryż brązowy lub basmati
Wykonanie:
Przygotowywanie zaczniemy tym razem wcześniej – jeśli kupiłeś tofu w opakowaniu wyjmij je z niego i włóż do zamrażalki na całą noc. Rano wyjmij i rozmroź w letniej wodzie. Dzięki temu pozbędziesz się całej wody, pochłonie ono marynatę i przyprawy.
Kiedy tofu jest gotowe przygotuj marynatę: sos sojowy wymieszaj z kilkoma łyżkami wody i z przyprawami. Tofu pokrój w kostkę i wrzuć do pudełka z marynatą. Upewnij się, że całość zostanie dokładnie pokryta przyprawami. Zostaw na przynajmniej godzinę. Z dużym garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i papryczkę chilli. Smaż do momentu aż cebula będzie nabierała kolorów. Dodaj koncentrat pomidorowy, kukurydzę i fasolę. Dokładnie wymieszaj. Dodaj tofu i passatę. Ponownie wymieszaj aż sos pomidorowy pokryje wszystkie składniki. Gotuj na malym gazie przez ok. 20 minut pod przykryciem. Jeśli okaże się, że cały sos z passaty się wchłoną dodaj szklankę wody. Podawaj z ulubionymi zielonymi warzywami, brązowym ryżem i kiełkami.
Smacznego!