Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

blog zdrowa codzienność

Potrawka z tofu

Wiele osób myśli, że kuchnia wegańska jest bez smaku, mdła i niesmaczna. Z drugiej strony czy nieprzyprawione mięso byłoby dobre i wyraziste? Nie. Niezależnie czy wybieramy kuchnię roślinną czy tradycyjną zawsze użyć musimy wachlarza przypraw, by danie nie było „płaskie”. W mojej kuchni zawsze musi być sól, pieprz, papryka słodka, ostra i wędzona, curry, garam masala, różne zioła, mielona kolendra, cynamon i płatki drożdżowe. Lubię mieć duży wybór i tu nie jestem minimalistką. Jak pewnie zdążyłeś zauważyć często w moich przepisach pojawia się tofu. Zawiera ono dużo pełnowartościowego białka i sprawia, że na dłużej jestem syta. Jednak dużo osób niezbyt dobrze wspomina swoje pierwsze przygody z soją. Mogę się założyć, że po prostu to, co jedli nie było odpowiednio przygotowane i przyprawione. Tofu samo w sobie prawie nie ma smaku, ale za to dobrze przyjmuje przyprawy i marynaty. Trzeba o tym pamiętać i dobrze to wykorzystywać.

Próbowałeś tofu? Jakie masz z nim wspomnienia?


Potrawka z tofu

Składniki:
  • Około 500g tofu naturalnego
  • Butelka passaty pomidorowej
  • Puszka kukurydzy (wybierz tą bez cukru!)
  • Puszka białej fasoli (też wybierz bez cukru!)
  • 2 cebule
  • 50g koncentratu pomidorowego
  • Papryczka chilli
  • Łyżka oleju

Przyprawy: odrobina soli, pieprz cayenne, wędzona papryka, słodka papryka, sos sojowy
Do podania: kiełki, ulubione zielone warzywa (brokuł, brukselka, fasolka szparagowa), ryż brązowy lub basmati
Wykonanie:
Przygotowywanie zaczniemy tym razem wcześniej – jeśli kupiłeś tofu w opakowaniu wyjmij je z niego i włóż do zamrażalki na całą noc. Rano wyjmij i rozmroź w letniej wodzie. Dzięki temu pozbędziesz się całej wody, pochłonie ono marynatę i przyprawy
Kiedy tofu jest gotowe przygotuj marynatę: sos sojowy wymieszaj z kilkoma łyżkami wody i z przyprawami. Tofu pokrój w kostkę i wrzuć do pudełka z marynatą. Upewnij się, że całość zostanie dokładnie pokryta przyprawami. Zostaw na przynajmniej godzinę. Z dużym garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i papryczkę chilli. Smaż do momentu aż cebula będzie nabierała kolorów. Dodaj koncentrat pomidorowy, kukurydzę i fasolę. Dokładnie wymieszaj. Dodaj tofu i passatę. Ponownie wymieszaj aż sos pomidorowy pokryje wszystkie składniki. Gotuj na malym gazie przez ok. 20 minut pod przykryciem. Jeśli okaże się, że cały sos z passaty się wchłoną dodaj szklankę wody. Podawaj z ulubionymi zielonymi warzywami, brązowym ryżem i kiełkami.

Smacznego!