blog zdrowa codzienność

Sałatka wiosenna z ziemniakami i sadzonymi jajkami

Powoli zaczyna się ten moment w roku – miesiące obfitości, różnorodności i dostępności świeżych warzyw. Pojawiają się już młode ziemniaki, chociaż jeszcze nie nasze Polskie to jednak trudno im się oprzeć. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać, ba nie ma nawet za bardzo z czego. Wystarczy je porządnie umyć z pozostałości ziemi i ugotować. Pamiętasz o skrobi opornej, o której tyle ostatnio mówię? Nie wyobrażam sobie wiosny bez ziemniaczków więc po to to wszystko. ?



Sałatka wiosenna z ziemniakami i sadzonymi jajkami

Składniki:
  • Ok 150g młodych ziemniaków
  • Pół ogórka szklarniowego lub 1 gruntowy
  • Kilka rzodkiewek
  • 2 jajka
  • ¼ – ½ cebuli czerwonej
  • Natka pietruszki, szczypiorek
  • 10g nasion słonecznika
  • Szczypta soli, pieprzu, łyżeczka oliwy

Do podania (opcjonalnie):
  • 75g jogurtu naturalnego

Ziemniaki ugotuj dzień wcześniej a ostudzone włóż do lodówki. Wytworzy się wtedy skrobia oporna, która obniży ich indeks i zarazem ładunek glikemiczny.

Cebulę pokrój w pióra, ogórka i rzodkiewki w plasterki. Jajka usmaż na patelni (najlepiej bez dodatku tłuszczu, ale jeśli boisz się, że rozejdą się na patelni podczas zdejmowania użyj odrobiny oliwy). Warzywa wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, wsyp nasiona słonecznika i polej oliwą. Na końcu dodaj natkę i szczypiorek.

Zjedz ze smakiem. Smacznego!

Sałatka razem z jogurtem greckim 0% (tolonis, najlepszy) ma ok 420 kcal w tym 27,6g białka; 20,5g tłuszczy i 33g węglowodanów.

Scroll to Top