Powoli zaczyna się ten moment w roku – miesiące obfitości, różnorodności i dostępności świeżych warzyw. Pojawiają się już młode ziemniaki, chociaż jeszcze nie nasze Polskie to jednak trudno im się oprzeć. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać, ba nie ma nawet za bardzo z czego. Wystarczy je porządnie umyć z pozostałości ziemi i ugotować. Pamiętasz o skrobi opornej, o której tyle ostatnio mówię? Nie wyobrażam sobie wiosny bez ziemniaczków więc po to to wszystko. ?
Sałatka wiosenna z ziemniakami i sadzonymi jajkami
Składniki:
- Ok 150g młodych ziemniaków
- Pół ogórka szklarniowego lub 1 gruntowy
- Kilka rzodkiewek
- 2 jajka
- ¼ – ½ cebuli czerwonej
- Natka pietruszki, szczypiorek
- 10g nasion słonecznika
- Szczypta soli, pieprzu, łyżeczka oliwy
Do podania (opcjonalnie):
- 75g jogurtu naturalnego
Ziemniaki ugotuj dzień wcześniej a ostudzone włóż do lodówki. Wytworzy się wtedy skrobia oporna, która obniży ich indeks i zarazem ładunek glikemiczny.
Cebulę pokrój w pióra, ogórka i rzodkiewki w plasterki. Jajka usmaż na patelni (najlepiej bez dodatku tłuszczu, ale jeśli boisz się, że rozejdą się na patelni podczas zdejmowania użyj odrobiny oliwy). Warzywa wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, wsyp nasiona słonecznika i polej oliwą. Na końcu dodaj natkę i szczypiorek.
Zjedz ze smakiem. Smacznego!
Sałatka razem z jogurtem greckim 0% (tolonis, najlepszy) ma ok 420 kcal w tym 27,6g białka; 20,5g tłuszczy i 33g węglowodanów.