blog zdrowa codzienność

Chana dal

Chana dal to po prawdzie po prostu ciecierzyca łamana (połówki), ale lubię tym określeniem po prostu nazwać tą potrawę. Do jej ugotowania potrzebny jest właśnie ten rodzaj cieciorki, chociaż przyznaję, że tym razem jej nie miałam ? Nic jednak straconego, jak widać zwykła ciecierzyca ze słoika również da radę a danie będzie tak samo pyszne. Dodatek papryczki chilli sprawia, że smak nie jest tak oczywisty jak w tradycyjnym gulaszu z cieciorką. Najlepiej smakuje trzeciego dnia jak wszystkie smaki się przegryzą. Inna sprawa, że nawet po ugotowaniu jest tak dobry, że może do trzeciego dnia nie dotrwać…



Chana Dal
Składniki (na ok. 5 porcji):
Słoik ciecierzycy (ok 430g)
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 1 papryczka chilli
  • Puszka mleka kokosowego
  • Łyżka oleju
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • Przyprawy: łyżeczka kurkumy, łyżeczka kuminu mielonego, łyżeczka garam masala, łyżeczka soli

Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, papryczkę chilli w plasterki a czosnek rozgniatamy z prasce. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, kiedy cebula się zeszkli dodajemy przyprawy a po ok 2-3 minutach mleko kokosowe. Podgrzewamy do momentu aż zacznie lekko bulgotać. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ciecierzycę. Gotujemy około 15 minut aż papryka będzie miękka. Na samym końcu dodajemy przekrojone na pół pomidorki – chcemy by tylko lekko zmiękły.

Najlepiej podawać z ryżem basmati. Do posypania można użyć natki lub kolendry (jak ktoś lubi. JA NIE ? )

1 porcja Chana Dal ma ok 330 kcal w tym 8.1g białka, 22g tłuszczu i 24,5g węglodowanów. Uwaga, zawartość tłuszczu zależy od rodzaju użytego mleczka kokosowego. Jeśli chcesz, by było mniej tłuste użyj napoju kokosowego zamiast mleczka z puszki.

Scroll to Top