blog zdrowa codzienność

Czekoladowe pancakes

Dawno nie było przepisu na coś słodkiego. Pancake’s jem zawsze w weekend. Wtedy mam więcej czasu, nigdzie się nie spieszę i mogę bardziej przyłożyć się do gotowania. Lubię wtedy zacząć dzień na słodko. Takie śniadanie daje mi dużo energii, syci na długo i sprawia, że nie mam ochoty na słodycze. Nawet teraz, w czasach #zostanwdomu jem je tylko w weekend, żeby nie straciły dla mnie takiego symbolicznego znaczenia weekendowego odpoczynku.


Czekoladowe pancakes 

przepis na 1 porcje, czyli ok 5 sztuk w zależności od wielkości ?
Składniki:
1 jajko
40g mąki (ja używam po połowie orkiszowej pełnoziarnistej i żytniej pełnoziarnistej) możesz użyć takiej, jaką masz i jaką lubisz
50ml mleka
5g kakao
Łyżeczka proszku do pieczenia
Smażone na odrobinie oleju rzepakowego
Do podania:
Zawsze jem placuszki z jogurtem naturalnym i owocami. Obowiązkowym dodatkiem jest u mnie masło orzechowe, które mogłabym jeść codziennie (i z reguły to robię ? )

200g jogurtu naturalnego
Pół niedużego lekko zielonego banana (mniejszy indeks glikemiczny i niższa zawartość cukrów)
20g masła orzechowego
50g rozmrożonych wiśni
Kilka orzechów ziemnych i odrobina wiórków kokosowych do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować, najlepiej mikserem na gładką masę. Smażyć na rozgrzanej patelni do momentu aż zaczną robić się dziurki, wtedy będzie wiadomo, że są już ścięte i dobrze usmażone i można je przewrócić na drugą stronę bez ryzyka rozwalenia ?
Podawać z ulubionymi dodatkami.


Scroll to Top