Tabbouleh – często słychać tą nazwę w restauracjach serwujących kuchnię bliskiego wschodu. Składa się ona głównie z kaszy bulgur i pomidorów. Wzbogacona dodatkiem cebuli, świeżego ogórka, papryki i ewentualnie czosnku. Smak jej zwieńczony jest sokiem z cytryny, posiekaną miętą i natką pietruszki. Serwowana razem z daniem głównym jest zdrowym i pełnym smaku dodatkiem. Dziś pokażę Ci przepis na sałatkę insporowaną Tabbouleh, ale z dodatkiem ciecierzycy, jarmużu i selera naciowego, który wprowadzi więcej świeżości. Użyte przeze mnie jajka uzupełnią białko i sałatka będzie idealnym pomysłem na pełnowartościowe śniadanie
Śniadaniowe tabbouleh z jajkami
Składniki:
- 50g kaszy bulgur (waga przed ugotowaniem)
- 2 jajka
- 50g ciecierzycy (może być ze słoika)
- Laska selera naciowego
- 1/3 ogórka świeżego
- ¼ dużej lub 1/3 mniejszej papryki czerwonej
- 6 sztuk pomidorków koktajlowych
- 20g jarmużu
- Sól, pieprz
- Łyżeczka oleju lnianego lub oliwy z oliwek
- Sok z połówki cytryny
Wykonanie:
Kaszę gotujemy w proporcji 2:1 (czyli 100ml wody na 50g kaszy) aż wchłonie cały płyn. Jajka gotujemy na twardo. Warzywa kroimy w małe kostki, seler w cienkie plastry, pomidorki na pół. Jarmuż blanszujemy na patelni aż zmięknie. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku.
Pro tip: Jeśli używacie oleju lnianego polejcie nim sałatkę bezpośrednio przez zjedzeniem tak, by olej nie stracił swoich właściwości.
Taka sałatka to ok. 500 kcal w tym 28g białka, 17g tłuszczu i 59g węglowodanów.
Smacznego!